Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ποια μέτρα και ποια αντίμετρα κλείδωσαν

Με ένα βήμα πίσω ολοκληρώθηκε το χθεσινό Euroworking Group χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό εμπόδιο στο κλείσιμο της συμφωνίας είναι το ΔΝΤ. Το Ταμείο μένει αμετακίνητο και ζητάει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, γεγονός στο οποίο αντιδρά η ελληνική πλευρά.

Οι περικοπές στις συντάξεις είναι ξεκάθαρο και συμφωνημένο ότι θα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ, αλλά το ζήτημα είναι στο πώς αυτά θα κατανεμηθούν τη διετία 2019-2020. Η κυβέρνηση ζητάει το μεγαλύτερο μέρος να μεταφερθεί στο 2020 ενώ το ΔΝΤ ζητούσε το 2019. Με τη μείωση της «προσωπικής διαφοράς», οι μεγάλες περικοπές άνω του 20% θα ισχύσουν για σημαντικό αριθμό των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και δευτερευόντως για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Τις πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο του πακέτου με τα «αντίμετρα» άρχισε να φέρνει στην επιφάνεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη χθεσινή ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, παρουσία και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Πλέον επιβεβαιώνεται η μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ, αλλά στο πακέτο των αντίμετρων προωθείται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και γίνεται λόγος για ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει τελικώς και τη μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα, στο 26%.

Ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται να κλείνει στο 3,5% για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2021.


Πηγή