Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ποιοι δάνεισαν την Κύπρο

Υψηλή διεθνής ζήτηση από τους επενδυτές παρατηρήθηκε για το επταετές ομόλογο ύψους 850 εκατ. ευρώ, στην έκδοση του οποίου προχώρησε την Τρίτη η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη ζήτηση να φθάνει στα 4,2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014.

Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ), οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσαν το 35% της τελικής κατανομής, ακολουθούμενοι από Κύπριους επενδυτές (19,5%), Ιταλούς (15,5%), επενδυτές από άλλες χώρες της Ευρώπης (13,5%), επενδυτές από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία (9,7%), υπεράκτιες ΗΠΑ (5,5%) και άλλες από χώρες (1%).

Οι τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της τελικής κατανομής, με ποσοστιαία συμμετοχή 35% και 33% αντίστοιχα.

Ειδικότερα σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία διοχετεύτηκε ένα μεγάλο μέρος της έκδοσης του επταετούς ομολόγου ενώ σημαντικό ποσοστό απέκτησαν και επενδυτές από την Κύπρο.

localStorage.clear();


Πηγή