Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ποιοι επιχειρηματίες πήραν τον έλεγχο της Αγοράς Μοδιάνο

Στην εταιρεία One Outlet Α.Ε. πέρασε η ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, καθώς η εταιρεία ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ποσοστού συμμετοχής που διαθέτει το Ταμείο στο ακίνητο, με συνολική οικονομική προσφορά 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αποτίμησης 1,75 εκατ. ευρώ.

Η One Outlet Α.Ε. σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει μεταξύ άλλων στον επιχειρηματία Σάμι Φάις, τους Άραβες της Generic Engineering Technologies (GET), και στον όμιλο Notos Com, συμφερόντων της οικογένειας Παπαέλληνα.

Τόσο ο Σάμι Φάις, όσο και η GET συμμετέχουν και στο εμπορικό κέντρο One Salonica Outlet Mall στη δυτική πλευρά της πόλης.

Ο Σάμι Φάις, μέσω της συμμετοχής στην Αγορά Μοδιάνο επιχειρεί το μεγάλο come back στο εγχώριο λιανεμπόριο. Ο ίδιος είναι γνωστός ως πρώτος διανομέας εκτός ΗΠΑ των προϊόντων της ΝΙΚΕ, ενώ μετά από μια μεγάλη επιχειρηματική πορεία και τις δικαστικές περιπέτειες την περίοδο του σκανδάλου του Χρηματιστηριου, επέστρεψε στον τομέα της αθλητικής ένδυσης για λογαριασμό της Adidas και της Puma.

Στην αγορά Μοδιάνο η One Outlet AE ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του ποσοστού συμμετοχής που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη.

Το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 43,64% εξ αδιαιρέτου της κυριότητας αυτού του ιστορικού ακινήτου, ενώ υπάρχουν ακόμη 59 συνιδιοκτήτες. Στην πλειονότητά του το ακίνητο παραμένει κενό, ενώ υφίστανται και 32 μισθώσεις που υπο-εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού εκτιμάται ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση και αναβίωση του ιστορικού αυτού οικοδομήματος, με στόχο να ανακτήσει την αίγλη του και να συνεχίσει να αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η Αγορά Μοδιάνο απαρτίζεται από 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από 5τμ- 30τμ το καθένα, 2 περίπτερα, 2 υπόγεια και έναν εξώστη. Στο ισόγειο υπάρχουν εμπορικά καταστήματα πώλησης τροφίμων, τα οποία την τελευταία εικοσαετία χρησιμοποιούνται και ως χώροι εστίασης και διασκέδασης. Το συγκρότημα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες σύγχρονες αγορές της Θεσσαλονίκης, την πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων και ένα από τα ορόσημα της πόλης, ενώ συνδέεται στενά με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας.

30059

Αποτελεί τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου. Ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Ελί Μοδιάνο, ξεκίνησε την κατασκευή του κτιρίου το 1922. Ο θεμέλιος λίθος της Αγοράς μπήκε σε σημείο της πυρίκαυστης ζώνης της Θεσσαλονίκης (περιοχή που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917), στο οποίο προβλεπόταν να δημιουργηθούν παζάρια, με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα- αρχαιολόγου Ερνέστ Εμπράρ. Παλαιότερα, στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930. Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

30058


Πηγή