Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ποιοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) με τις νέες διατάξεις, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με εγκύκλιο που εξέδωσε.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με τον Α.Ν. 248/1967 (Α΄ 243) «Περί συστάσεως Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως», ιδρύθηκε ο ΕΔΟΕΑΠ (ΝΠΙΔ) ως Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης, για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, παροχής εφάπαξ οικονομικής ενισχύσεως και ιατροφαρμακευτικής-νοσοκομειακής περίθαλψης.

Με τη διάταξη του αρ. 20 του Ν. 4498/17 (ΦΕΚ 172/τ.Α΄/16-11-17), αντικαθίσταται η παρ. 1, του αρ. 3, του Α.Ν. 248/1967 (Α΄ 243) και, από 1/12/2017, μεταφέρονται στον
ΕΔΟΕΑΠ ασφαλιστικές σχέσεις των κλάδων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών ΕΤΕΑΕΠ και ιατροφαρμακευτικής-νοσοκομειακής περίθαλψης ΕΟΠΥΥ.

Με τις νέες διατάξεις, στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ υπάγονται τα ακόλουθα πρόσωπα:

Α. Για επικουρική ασφάλιση, ασθένεια (σε είδος και σε χρήμα) και πρόνοια

1) Το τακτικό υπαλληλικό προσωπικό των:

– Ενώσεων Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΑ & ΕΣΗΕΜΘ)
– Ενώσεων Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΑ.& ΕΠΗΕΘ)
– Ενώσεων Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ)
– Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ)

2) ‘Απαντα τα μέλη των Ενώσεων Συντακτών και το Προσωπικό των Ημερησίων Εφημερίδων
Ειδικότερα, τα μέλη των:

– Ενώσεων Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Μακεδονίας-Θράκης
– Ενώσεων Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης

3) Όλοι οι μισθωτοί απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, εφημερίδες και περιοδικός Τύπος) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής, εκπομπής ή μετάδοσης, (ελεύθερη ή συνδρομητική τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο).

4) Οι μισθωτοί δημοσιογράφοι σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία Τύπου.

5) Οι υπαγόμενοι στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας (περίπτωση 3).

6) Οι ιδιοκτήτες, εταίροι, μέτοχοι των επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας (ως περίπτωση 3), ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης και έως δύο φυσικά πρόσωπα ανά μέσο, με βάση το ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιό τους και, κατόπιν αιτήσεώς τους.

Εξαιρούνται, όσοι υπάγονται στην επικουρική ασφάλιση των αλληλοβοηθητικών σωματείων με την επωνυμία «Επικουρικό Ταμείο Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς
Ελλάδας-Εύβοιας» (ΕΤΑΣ) και «Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων» (ΤΕΑΣ), οι οποίοι και εξακολουθούν να υπάγονται
στα Ταμεία αυτά.

Επιπλέον, υπάγονται:

Β. Για παροχή ιατροφαρμακευτικής-νοσοκομειακής περίθαλψης οι συνταξιούχοι του Οργανισμού (ΕΔΟΕΑΠ) και το απασχολούμενο υπαλληλικό προσωπικό του τ. Ταμείου
Συντάξεως Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ).

Ασφάλιση στον ΕΦΚΑ

Κατά συνέπεια, για τα αναφερόμενα ως ανωτέρω πρόσωπα, οι κλάδοι και λογαριασμοί που παραμένουν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, είναι:

Κύριας Σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών βαρέων.

Ανεργίας ΟΑΕΔ
ΛΑΕΚ ΟΑΕΔ
Λ.ΠΕ.ΑΕ ΟΑΕΔ
Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)
Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ)
Επαγγελματικού Κινδύνου
Επιλογή κλάδου Ασθενείας

Σύμφωνα με την παρ. 8 του αρ. 36 του Ν. 4387/16, «σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη αφενός μεν σε εντασσόμενο στον ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό αφετέρου δε σε μη εντασσόμενο στον ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, ο ασφαλισμένος διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει, κατόπιν αίτησής του, την ασφάλισή του για υγειονομική περίθαλψη στον φορέα εκτός ΕΦΚΑ, καταβάλλοντας την προβλεπόμενη εισφορά του φορέα που επιλέγει».
Κατά συνέπεια, ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, οι οποίοι πλέον υπάγονται για τους κλάδους ασθενείας στον ΕΔΟΕΑΠ και, παράλληλα, έχουν υποχρέωση υπαγωγής σε εντασσόμενο στον ΕΦΚΑ φορέα ασθένειας δύνανται να επιλέξουν φορέα ασφάλισης ασθενείας (σε είδος και χρήμα), μετά από αίτησή τους, ώστε να λάβουν τη σχετική εξαίρεση ασφάλισης από τον μη επιλεγόμενο φορέα, προσκομίζοντας βεβαίωση περί ασφαλιστικής κάλυψης του άλλου φορέα, κατά τα γνωστά.

 

localStorage.clear();


Πηγή