Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ποιο είναι το χρέος μας απέναντι στο «βαθύ» κράτος

Η τραγωδία των Τεμπών έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από προβλήματα του κρατικού μηχανισμού και μια ξεπερασμένη νοοτροπία που θυμίζει εποχές της Ελλάδας του ’80 και ακόμα δυστυχώς ηγεμονεύει σε ένα μικρό κομμάτι της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα. 

Εγκληματικά λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τα οποία όχι απλώς δεν πρέπει να τα «βάζουμε κάτω απ’ το χαλί», αλλά να τα φέρουμε στο φως και να τα αντιμετωπίσουμε όπως ακριβώς ζητούν οι πολίτες.

Δύο είναι οι πιο βασικές και αυτονόητες απαιτήσεις των πολιτών: πρώτον να γίνεται, η ζωή τους καλύτερη μέσα από πολιτικές που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο και θα τους εξασφαλίζουν οικονομική σταθερότητα και προοπτική και δεύτερον να υπάρχει ένα κράτος που θα εκσυγχρονίζεται καθημερινά, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και θα τους σέβεται.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη, η Κυβέρνηση μέσα σε λίγα μόνο χρόνια κατάφερε να μειώσει πάνω από 50 φόρους,που αυξήθηκαν ή επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση ως απότοκα ενός αχρείαστου μνημονίου, να στηρίξει τους πολίτες απέναντι στις κρίσεις που μάστιζαν τον πλανήτη, να δώσει ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις αγαθών και ενεργειακού κόστους, να εκσυγχρονίσει τις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο και να ανοίξει το δρόμο σε μεγάλες επενδύσεις που έφεραν πάνω από 270.000 θέσεις εργασίας.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν πολλά και μεγάλα βήματα στον εκσυγχρονισμό της χώρας, όμως αυτή η εθνική τραγωδία έφερε στην επιφάνεια όλα εκείνα τα οποία θεωρούσαμε «λυμένα» στην Ελλάδα του 2023.

Για το δυστύχημα των Τεμπών δεν κρυφτήκαμε. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πήρε την ευθύνη που του αναλογούσε και ζήτησε μια ειλικρινή συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, όχι μόνο για τα τέσσερα χρόνια που εκείνος κυβερνά τον τόπο, αλλά και στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν και άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο έσχατο σημείο.

Ο πρ. Υπουργός παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, οι διαδικασίες απονομής Δικαιοσύνης κινήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς -πράγμα που δυστυχώς δεν είναι πάντα δεδομένο- προκειμένου να διερευνήσουν σε βάθος το σύνολο των ευθυνών και των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία της 28ηςΦεβρουαρίου. 

Όπως αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα τα οποία έχουν κατατεθεί και στη Βουλή των Ελλήνων, το σύστημα τοπικής σήμανσης και χάραξης είχε παραδοθεί από τον Νοέμβριο του 2022 και λειτουργούσε κανονικά. 

Το 2016 η «Σύμβαση 717» είχε παραδοθεί σε ποσοστό 32%. Από αυτό ήταν λειτουργικό μόλις το 15%. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε ποσοστό σχεδόν 70% και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Όλα αυτά δεν μειώνουν την ευθύνη κανενός. Ακόμα κι αν το έργο ήταν υλοποιημένο στο 99% και συνέβαινε το δυστύχημα, η ευθύνη μάς βαραίνει για το ότι οι ζωές αυτών των 57 ανθρώπων εξαρτώνταν έστω και κατά 1% από κάποιον ή κάποιους που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους την κρίσιμη στιγμή. 

Και φτάνουμε στη δεύτερη. Πίσω από τις αλλαγές και την πρόοδο υπάρχει ένα «δεύτερο», «βαθύ» κράτος το οποίο λειτουργεί παράλληλα ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τους κανόνες, κάμπτοντας πολλές φορές το πλαίσιο ορθής δράσης του. Κόβει τις βάρδιές του στη μέση, δεν έχει καμία διαλειτουργικότητα με αποτέλεσμα να μην βοηθά τους πολίτες, γράφει άδειες για να «γλιτώσει» τη δουλειά ακόμα κι αν δεν ασθενεί, ενώ στην πραγματικότητα νοσεί και μάλιστα βαριά. 

Όσα με βία ξεσκέπασε το δυστύχημα των Τεμπών, άνοιξαν το φάκελο «αξιολόγηση». Αν νιώθουμε όλοι περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να αξιολογηθούμε και να αξιολογήσουμε το κράτος πρέπει να αποφασίσουμε και το ποιος έχει τα εχέγγυα να αναλάβει να εκπονήσει αυτή την αξιολόγηση και να δουλέψει πάνω στα αποτελέσματά της.

Το 2019 είπαμε πως θα «τα βάλουμε» με αυτό το «βαθύ» κράτος και δεν έχουμε σταματήσει αυτήν την προσπάθεια. Και η συγγνώμη του Πρωθυπουργού αυτό σηματοδοτεί. Γιατί αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καθεστηκυίες νοοτροπίες του «κακού Δημοσίου» είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το έχει αποδείξει γιατί το έχει ξανακάνει. Γιατί διόρθωσε με γενναίες τομές την κατάσταση στον ΕΦΚΑ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, γιατί προχώρησε την ουσιαστική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, δείχνοντας έτσι στην πράξη ότι ο μόνος του σκοπός είναι η αποτελεσματική λειτουργία της πολιτείας προς όφελος των πολιτών. 

Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται με δεσμευτικές υποσχέσεις και πράξεις. Αυτές αναλαμβάνουμε στην Νέα Δημοκρατία και θα τις φέρουμε εις πέρας χωρίς να υπολογίσουμε κανένα κόστος, καμία σύγκρουση, καμία αγκύλωση του παρελθόντος και καμία παρωχημένη νοοτροπία. Η χώρα μας την τελευταία δεκαπενταετία έχει περάσει από χίλια κύματα και πρέπει τώρα να ολοκληρώσει το άλμα προς το μέλλον, αφήνοντας στο παρελθόν όσα μας κρατούν πίσω.


Πηγή