Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικός νόμος και νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο επίκεντρο

Η στάση που θα τηρήσει το κόμμα ενόψει της συζήτησης του νέου εκλογικού νόμου και το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας απασχολούν αυτή την ώρα τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη και εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρό της Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή της απλής αναλογικής που έχει ψηφίσει επί δικής του διακυβέρνησης. Στην Κουμουνδούρου ωστόσο περιμένουν να δουν εάν και κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί πριμοδότησης με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα εάν λάβει ποσοστό της τάξης του 40%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι από τη στιγμή που ο νόμος δεν θα ψηφιστεί από 200 βουλευτές για να μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ πιθανό να πάει κάποια στιγμή σε διπλή εκλογική αναμέτρηση ώστε να ξεπεράσει τον σκόπελο της απλής αναλογικής που είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά βέβαια θέλει να δει και ποια θα είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αργήσει οικτρά στην ανακοίνωση του ονόματος και πως προχωράει σε τακτικισμούς πλήττοντας τον θεσμό του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.


Πηγή