Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Πολλοί Ταλιμπάν ξαναπήραν τα όπλα μόλις αποφυλακίστηκαν – Newsbeast

Σε μια δήλωση που προκαλεί προβληματισμό προχώρησε ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των ενδοαφγανικών ειρηνευτικών συνομιλιών. Όπως είπε, πολλοί Ταλιμπάν, πρώην κρατούμενοι που αποφυλακίστηκαν, πήραν ξανά τα όπλα.

Παράλληλα πάντως, ο Αμπντουλάχ χαρακτήρισε «θετικό» το κλίμα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

«Ξέρω ότι ορισμένοι από αυτούς επέστρεψαν στο πεδίο της μάχης, κάτι που συνιστά παραβίαση των δεσμεύσεών τους», ανέφερε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη που οργάνωσε το αμερικανικό ίδρυμα προβληματισμού Council on Foreign Relations. Εκεί υπογράμμισε ότι οι πρώην κρατούμενοι, στην πλειονότητά τους, δεν ξαναπήραν τα όπλα, όμως «ορισμένοι από αυτούς το έκαναν».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ισλαμιστών ανταρτών συνεχίζονται πάντως, σε επίπεδο ομάδων επαφής και οι δύο αντιπροσωπείες άρχισαν να γνωρίζονται μεταξύ τους. «Δεδομένου του πλαισίου, το θεωρώ θετικό», σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καθώς η βία στο Αφγανιστάν δεν παρουσιάζει μείωση, ο διαπραγματευτής κάλεσε τις ΗΠΑ και το Πακιστάν να ασκήσουν πιέσεις για να επιτευχθεί μια εκεχειρία. Οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν πρόσφατα μια ξεχωριστή συμφωνία με τους Ταλιμπάν, ώστε να τους πείσουν να ξεκινήσουν διάλογο με την κυβέρνηση της χώρας. Η Καμπούλ κατηγορεί το Πακιστάν ότι δίνει καταφύγιο και χρηματοδοτεί τους αντάρτες.

Ο Αμπντουλάχ είπε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Πακιστάν «εντός των προσεχών ημερών», για πρώτη φορά από το 2008.

Στη συνεχιζόμενη βία στο Αφγανιστάν αναφέρθηκε και ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη χώρα αυτή, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, μιλώντας νωρίτερα στο Κογκρέσο. Ο Ντέιβιντ Χέλβι, αρμόδιος για θέματα Ασίας στο Πεντάγωνο, επιβεβαίωσε εξάλλου, σε αυτή τη συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ότι ο στόχος είναι να μειωθούν στους 4.500 οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν αν ασκείται πίεση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ώστε η αποχώρηση να ολοκληρωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.


Πηγή