Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πολωνία εναντίον Τζόνσον: «Προκαλεί τον διάβολο αποκαλύπτοντας ότι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν εδώ»

Ο πρώην αρχηγός του πολωνικού στρατού επικρίνει τον Μπόρις Τζόνσον ότι διακινδυνεύει την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτών.

Ένας πρώην αρχηγός του πολωνικού στρατού κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι «προκαλεί τον διάβολο», επειδή αποκάλυψε ότι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν στην Πολωνία στο πώς να χρησιμοποιούν βρετανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους πριν επιστρέψουν με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Guardian, ο στρατηγός Ουάλντεμαρ Σκρζίπτσακ, πρώην υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, παραπονέθηκε ότι «ο χαλαρός Βρετανός πρωθυπουργός έχει αποκαλύψει πάρα πολλά στους Ρώσους και ότι τα σχόλιά του θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εμπλεκόμενων στρατιωτών».

Πολωνός στρατηγός: Ο Τζόνσον αποκάλυψε ένα στρατιωτικό μυστικό

Μιλώντας στο πολωνικό ταμπλόιντ Fakt, ο Σκρζίπτσακ είπε ότι ο Τζόνσον είχε αποκαλύψει «ένα στρατιωτικό μυστικό» και ότι είπε «κακές λέξεις» όταν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο εκπαίδευσης της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ινδία την περασμένη εβδομάδα.

«Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι υπόθεση του στρατού και μάλιστα μυστική, σε μια τέτοια κατάσταση. Ας συγκρατηθεί ο άνθρωπος και ας σκεφτεί πριν πει τέτοια πράγματα», είπε ο πρώην στρατηγός στην εφημερίδα, η οποία τον χαρακτήρισε εκνευρισμένο, στο άρθρο της Παρασκευής.

«Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην το γνωρίζει, αλλά με τέτοιες δηλώσεις θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία ολόκληρης της στρατιωτικής επιχείρησης, καθώς και την ασφάλεια των στρατιωτών. Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν τον διάβολο», είπε ο Σκρζίπτσακ.

Κατά την επίσκεψή του, ο Τζόνσον είχε αποκαλύψει ότι οι Ουκρανοί διδάσκονταν πώς να χρησιμοποιούν όπλα σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ τόσο στην Πολωνία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στην Πολωνία στη χρήση της αντιαεροπορικής άμυνας αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο στη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων», είπε.

Οι βρετανικές δυνάμεις στην Πολωνία εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό στη χρήση των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Starstreak. Είναι πιθανό να περάσουν μερικές εβδομάδες πριν μπορέσουν να αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή για να στοχεύσουν ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Εκνευρισμός της Ρωσίας για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση

Από την πλευρά της, η Ρωσία δείχνει τον εκνευρισμό της απέναντι στην αυξημένη προμήθεια όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, μετά την απρόκλητη εισβολή της στη χώρα πριν από δύο μήνες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν τον αντιπρόσωπο».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι τα όπλα που παρέχονται από τις δυτικές χώρες «θα είναι νόμιμος στόχος» και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη χτυπήσει αποθήκες όπλων στη δυτική Ουκρανία. Όμως, παρά τις απειλές, δεν θεωρείται πιθανό η Ρωσία να επιδιώξει να τις στοχοποιήσει εντός των χωρών του ΝΑΤΟ υπό τον φόβο αντιποίνων.

Οι δυτικές χώρες αρνούνται ότι το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέρος στη σύγκρουση. Ένας δυτικός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη: «Υπάρχει ένα ρωσικό αφήγημα ότι πρόκειται για πόλεμο διά αντιπροσώπου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Δεν είναι. Δικαιούμαστε να παρέχουμε στρατιωτική υποστήριξη σε κάθε κράτος που ασκεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Ο Σκρζίπτσακ είπε ότι ανησυχεί για το πόσες λεπτομέρειες ήταν προετοιμασμένος να δώσει ο Τζόνσον. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι όταν ήμασταν σε αποστολές στο εξωτερικό, κάποιος από τους πολιτικούς θα μιλούσε για τα σχέδιά μας ή την εκπαίδευσή μας στην τηλεόραση».


Πηγή