Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πομπέο και Λαβρόφ προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο είχαν συνομιλία σήμερα για τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ που θα διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι, ανακοίνωσαν το ρωσικό ΥΠΕΞ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Λαβρόφ και ο Πομπέο συζήτησαν αναφορικά με τη Συρία, τη στρατηγική σταθερότητα και την κατάσταση στη κορεατική χερσόνησο, ανέφεραν τα υπουργεία των δύο χωρών. Παράλληλα μια αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών, που πραγματοποιεί επίσκεψη από το Σάββατο στη Ρωσία, συναντήθηκε σήμερα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Παραδεχόμαστε ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν λιγότερες εντάσεις, και οι σχέσεις τους ήταν καλύτερες αφήνοντας στην άκρη ίσως κάποιες διαφορές», τόνισε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ενώ έγινε δεκτός από τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

«Είμαστε ανταγωνιστές, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είμαστε αντίπαλοι», είπε παράλληλα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Αλαμπάμα.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η επίσκεψη των Αμερικανών γερουσιαστών «συμβολίζει την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ του αμερικανικού και του ρωσικού κοινοβουλίου».

localStorage.clear();


Πηγή