Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Πορτογαλία: Πρόταση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 635 ευρώ

Πορτογαλία: Πρόταση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 635 ευρώ

Μια πρόταση για αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού κατά σχεδόν 6% την επόμενη χρονιά -να φτάνει δηλαδή τα 635 ευρώ- παρουσίασε την Τετάρτη (13/11) η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας. Παρόλα αυτά, το ποσό αυτό θα παραμείνει το χαμηλότερο στη δυτική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, δεσμεύθηκε -όταν ξεκίνησε τη δεύτερή του θητεία τον περασμένο μήνα- να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 25% στα 750 ευρώ τον μήνα έως το 2023.

«Η τροχιά αυτή συμβάλλει στην ανάκαμψη του εισοδήματος και τη βελτίωση των επιπέδων κοινωνικής συνοχής», ανέφερε η κυβέρνηση στο σχέδιό της, το οποίο είδε το Reuters. «Η αύξηση συμπίπτει με σημαντική δυναμική στην οικονομία και την αγορά εργασίας», επισημαίνεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένας στους πέντε εργαζομένους στην Πορτογαλία αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και το εργασιακό καθεστώς 890.000 ανθρώπων χαρακτηρίστηκε πέρυσι επισήμως επισφαλές, ένας όρος που χρησιμοποιείται ως αναφορά σε μη συμβατικές μορφές απασχόλησης, όπως η προσωρινή εργασία και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η κυβερνητική πρόταση, που υποβλήθηκε στα συνδικάτα των εργαζομένων και άλλους φορείς σε σημερινή συνάντηση, προβλέπει ότι ο νέος κατώτατος μισθός των 635 ευρώ θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για αυξήσεις και το ποσό θα αναθεωρείται κάθε χρόνο, έως ότου φθάσει τον στόχο των 750 ευρώ το 2023.

Από το 2015, όταν ανήλθαν στην εξουσία οι Σοσιαλιστές, έως το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 14% από τα 505 στα 600 ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 1.050 ευρώ της γειτονικής Ισπανίας.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Πορτογαλίας, CTGP, χαρακτήρισε την αύξηση στα 635 ευρώ «ανεπαρκή», υποστηρίζοντας ότι η χώρα είναι πλέον «σε θέση να πάει πολύ παραπέρα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή