Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πουρνάρας για Ευλογιά των Πιθήκων: Μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν 10.000 παγκοσμίως

Την ανησυχία του εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο καθηγητής μικροβιολογίας στο «Αττικόν» Σπύρος Πουρνάρας, για την ευλογιά των πιθήκων.

Μέσα σε 10 – 15 ημέρες, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έφτασαν τα 140, «αυτά πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν 5.000 – 10.000», τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Για τον τουρίστα από την Κεφαλονιά, που τα συμπτώματά του σήμαναν υγειονομικό συναγερμό, εξήγησε ότι τελικά έχει ανεμοβλογιά και ήδη είναι καλύτερα.

H κλινική εικόνα ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια

Ο Σπύρος Πουρνάρας, εξήγησε ότι η κλινική εικόνα της ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια, και μάλιστα τα εμβόλια για τις δύο νόσους είναι παρόμοια σε διαφορετικές εκδόσεις. Ο καθηγητής μικροβιολογίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως είπε η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει την τάση μεγάλης εξάπλωσης, είναι ήπια νόσος ενώ υπάρχουν δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και ένα σε προχωρημένο στάδιο έρευνας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πριν την έκθεση αλλά και λίγο μετά την έκθεση στον ιό.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται με το αναπνευστικό

Μεταδίδεται παγίως με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή, τα κλινοσκεπάσματα για παράδειγμα και κάποιος πρέπει να μείνει πολύ ώρα με τον άνθρωπο που νοσεί προκειμένου να κολλήσει. Επεσήμανε επίσης, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η υπόθεση ότι μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν υπήρχε έως τώρα στη βιβλιογραφία.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε ότι είναι ακραίο μέτρο και πως δεν θα πρέπει να δημιουργείται πρώιμη αναστάτωση. «Ας περιμένουμε όμως λίγο να ισορροπήσει. Ας μην είμαστε βιαστικοί. Ούτε να φοβόμαστε, ούτε να εφησυχάζουμε», τόνισε ο καθηγητής.

Δείτε τι είπε ο Πουρνάρας για την ευλογιά των πιθήκων:


Πηγή