Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 3.400 κρούσματα κι ένας θάνατος σε όλο τον κόσμο

Πάνω από 3.400 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων κι ένας θάνατος αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως την Τετάρτη, τα περισσότερα από κράτη της Ευρώπης, ενημέρωσε ο θεσμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, χθες Δευτέρα.

Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από τη 17η Ιουνίου, τού αναφέρθηκαν 1.310 νέα κρούσματα από οκτώ νέες χώρες.

Μολονότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται σε χώρες όπου δεν θεωρείται ενδημική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην κηρύξει παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, είπε πάντως πως το ξέσπασμα τον ανησυχεί, καλώντας σε επαγρύπνηση.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων -Τα συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.


Πηγή