Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πού βρίσκονται οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ

Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ και των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό διαβίβασε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ως προς τα τραπεζικά εμβάσματα, η υφυπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι το ΣΔΟΕ είχε ζητήσει από την ΤτΕ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την αποστολή από τις τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα, ηλεκτρονικών αρχείων, στα οποία θα περιλαμβάνονταν στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1-1-2000 έως 15-6-2012, ατομικά ή κοινά, πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός λογαριασμών όψεως), για τους οποίους συνέτρεχαν αθροιστικά ή διαζευκτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Κίνηση τουλάχιστον ενός λογαριασμού (εκτός λογαριασμού όψεως), του οποίου οι συνολικές πιστώσεις ή χρεώσεις, σε τουλάχιστον ένα έτος, υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ.
  • Αποστολή, τουλάχιστον μία φορά, κεφαλαίων στο εξωτερικό, μέσω πάσης φύσεως εντολών, εμβασμάτων, καναλιών ηλεκτρονικού χρήματος ή και εταιρειών παροχής διαμεσολάβησης, με αξία συναλλαγής μεγαλύτερης των 100.000 ευρώ.

Επίσης, η κ. Παπανάτσιου υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2013, το ΣΔΟΕ απέστειλε στο Γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα στοιχεία, τα οποία αφορούσαν ηλεκτρονικά αρχεία με χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που επικαλείται στο έγγραφό της η υφυπουργός, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 έχουν εκδοθεί 1.492 εντολές ελέγχου που αφορούν εμβάσματα εξωτερικού, εκ των οποίων σε 628 έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και παράλληλα έχουν εκδοθεί 681 εντολές ελέγχου υποθέσεων που αφορούν συνδικαιούχους εμβασμάτων, σε 246 από τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Λίστα Λαγκάρντ

Η υφυπουργός Οικονομικών, με άλλο έγγραφό της, ενημερώνει ότι με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία της Διεύθυνσης Ελέγχων για τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ προκύπτει ότι από το έτος 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε έλεγχος σε 482 υποθέσεις και ολοκληρώθηκαν έλεγχοι σε 185 από αυτές, με συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φόρων 235,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα εκδόθηκαν 9 εντολές ελέγχου σε υποθέσεις συσχετιζόμενες με τη λίστα Λαγκάρντ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φόρων 8,53 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, η κ. Παπανάτσιου υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 61 του Ν. 4410/2016 και όπως συμπληρώθηκε και ισχύει με το άρθρο 97 του Ν. 446/2016 έχει θεσπιστεί τριετής παράταση της παραγραφής για τις μεταφερόμενες υποθέσεις από το ΣΔΟΕ προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αναφέρει, επίσης, ότι το 2016 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διαδικασία της προτεραιοποίησης των υποθέσεων ελέγχου που παρουσιάζουν μεγάλη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα και ότι υιοθετήθηκε αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων, το οποίο βασίζεται στον εντοπισμό και την εκτίμηση κινδύνων που αφορούν στην απώλεια φορολογικών εσόδων από μη διενέργεια αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων.


Πηγή