Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πού θα κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες: «Sold out» αρκετές περιοχές της χώρας

Σε «παραδοσιακούς» Χριστουγεννιάτικους ελληνικούς προορισμούς θα κινηθούν οι Έλληνες την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων θυμίζοντας μέρες προ πανδημίας, αναφορικά με την πληρότητα αυτών των περιοχών.

Μάλιστα όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, «οι χειμερινοί-και όχι μόνο προορισμοί-ετοιμάζονται μέρες τώρα για τους φιλοξενούμενούς τους».

Σ. Ζαχαράκη: «Sold out» αρκετές περιοχές της χώρας

«Η εύλογη αγωνία για την πιθανή επίδραση της οικονομικής πίεσης στα πλάνα των Ελλήνων για διακοπές, ακολουθήθηκε από την ικανοποίηση για το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον για κρατήσεις, σε σημείο που αρκετές περιοχές της χώρας είναι ήδη sold-out», όπως αναφέρει η κυρία Ζαχαράκη. Την εικόνα συμπληρώνει η έντονη τουριστική κίνηση στις πόλεις αλλά και γεμάτες πτήσεις για την πλειοψηφία των προορισμών στην Ελλάδα. Πλήθος κόσμου ταξιδεύει στα χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα της χώρας μας ενώ τα χιονοδρομικά μας κέντρα ετοιμάζονται για τη σεζόν που ελπίζουμε να έχει την ποσότητα και την ποιότητα της περσινής χιονόπτωσης, προσθέτει η υφυπουργός Τουρισμού.

Προτάσεις για Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά: Εναλλακτικοί προορισμοί με κόστος διαμονής έως 300 ευρώ [πίνακες]

Χριστούγεννα: 5 μοναδικοί προορισμοί για μονοήμερες αποδράσεις μια ανάσα από την Αθήνα

Τις εφετινές εορτές, αδιαμφισβήτητη τάση είναι η επιθυμία των ταξιδιωτών να επιδοθούν εναλλακτικές δραστηριότητες συνοδεύοντας έτσι την διαμονή τους στα ξεχωριστά μέρη της χώρας μας, σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη. Στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι μέσα στις γιορτές αλλά και αμέσως μετά να αυξηθεί η απορροφητικότητα των υπαρχόντων vouchers από το πρόγραμμα «Tουρισμός για όλους» αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα περιορισμό σε οποιοδήποτε κατάλυμα στην Ελλάδα. Με άμεση πληρωμή του επιχειρηματία και πλήρη απάλειψη της γραφειοκρατίας, όπως τονίζεται σχετικά, με τη κυρία Ζαχαράκη να υπογραμμίζει: “Πιστεύουμε στην Ελλάδα των 12 εποχών και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε υποδομές αλλά και την προβολή της όλο τον χρόνο”.

Οι Έλληνες θα κινηθούν ουσιαστικά σε όλους τους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας

Αναφορικά με τους προορισμούς που θα κινηθούν οι Έλληνες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHatta) Λύσανδρος Τσιλίδης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι Έλληνες θα κινηθούν ουσιαστικά σε όλους τους χειμερινούς προορισμούς και ειδικότερα, προς Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Τρία Πέντε Πηγάδια, στη Δράμα, στα Τρίκαλα, στο Σέλι, στην Λίμνη Πλαστήρα, στα Μετέωρα, στο Πήλιο στο Περτούλι και στην Ελάτη.

Την ίδια στιγμή την τιμητική της θα έχει στην Στερεά Ελλάδα η Αράχοβα, στην οποία ήδη η πληρότητα είναι στο ζενίθ και η αναζήτηση καταλύματος την τελευταία στιγμή δύσκολη. Σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο, θα κινηθούν με πολύ υψηλή πληρότητα, οι ορεινές περιοχές της, όπως είναι ο Ταΰγετος και Πάρνωνας, ενώ με τη σειρά της και η Μονεμβασία εδώ και μέρες έχει φτάσει στο όριο της πληρότητας της.

Οι Έλληνες πάνε και Ροβανιέμι και Ντουμπάϊ

Στο μεταξύ ο κ. Τσιλίδης μας πληροφορεί ότι σημαντική μερίδα Ελλήνων ταξιδιωτών θα κινηθούν και εκτός Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το Ροβανιέμι για μια ακόμη χρονιά θα γίνει πόλος έλξης Ελλήνων ταξιδιωτών, όπως επίσης, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βιέννη, το Μόναχο, η Βουδαπέστη, η Σόφια, το Βελιγράδι η Ρώμη και η Φλωρεντία. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι κάθε χρόνο τα τουριστικά πακέτα που εκδίδονται από τα εν Ελλάδι τουριστικά γραφεία ξεπερνάνε τα 500.000, σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη. Η πλειονότητα των εν λόγω τουριστικών πακέτων, αφορά προφανώς την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά δεν είναι και αμελητέα αυτά που αφορούν την φετινή εορταστική περίοδο. Ειδικά δε για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς υπολογίζονται σε κάποιες χιλιάδες τουριστικά πακέτα.

Πέραν των παραπάνω δημοφιλών προορισμών, κάποιες δεκάδες Ελλήνων ταξιδιωτών, που δεν έκαναν διακοπές το καλοκαίρι, θα κινηθούν προς Ντουμπάι, Μαρόκο, Αραβικά Εμιράτα Τουρκία, Ινδία, Λατινική Αμερική, Καναδά και Αμερική. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης, πολύ κόσμο θα έχουν και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τόσο από Έλληνες, αλλά και ισραηλινούς, καθώς η νυχτερινή ζωή φαίνεται πως έχει εξελιχθεί σε ένα ξεχωριστό τουριστικό προϊόν.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος είχε κάνει λόγο για ένα πολύ δυνατό δεκαπενθήμερο, απόρροια και του κουπουνιού που θα δοθεί για τον χειμερινό τουρισμό. Ο κ. Τάσιος αγωνιά για την περίοδο μετά τις εορτές, αφού επισημαίνει ότι η επόμενη εορταστική περίοδος έρχεται τον Μάρτιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων.” Στο τέλος του 2022 έχουμε μία πολύ καλή χρονιά που φαίνεται ότι αγγίζει τα νούμερα του 2019, αλλά έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, καθώς 1.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αγωνιούν για την επόμενη ημέρα και κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο και στην ηπειρωτική Ελλάδα”.

Ανοιχτά τα Σαλέ και οι εξωτερικοί χώροι για τους επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

Άνοιξε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού για τους επισκέπτες, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές συνθήκες δεν προβλέπεται τις επόμενες μέρες να καταστεί δυνατή η χιονοδρομία. Ωστόσο, οι φίλοι του βουνού μπορούν να επισκέπτονται τα Σαλέ του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της Ελλάδας για να θαυμάσουν το μοναδικό φυσικό τοπίο του Παρνασσού, να χρησιμοποιήσουν τους υπερσύγχρονους αναβατήρες για μία πανοραμική βόλτα και να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα ή φαγητό σε έναν από τους πολλούς χώρους εστίασης, κάνοντας την εμπειρία πιο ζεστή στο χειμωνιάτικο τοπίο.


Πηγή