Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο: «Ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συνέβη» στην Μπούσα

Την κατακραυγή της για τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Μπούσα εξέφρασε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Παράλληλα, μέσω ανάρτησης στο Twitter, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ουκρανική πρωτεύουσα, ανέφερε πως οι εικόνες που φτάνουν από την Μπούσα και άλλες περιοχές οι οποίες εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι «τρομακτικές».

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να επιδιώξει να λογοδοτήσουν (οι υπεύθυνοι) χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε σιωπηλοί, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συνέβη και πρέπει όλοι να δράσουμε», ανέφερε στην ανάρτηση αυτήν.

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σφαγή» στην Μπούσα. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαψεύδει τους ουκρανικούς ισχυρισμούς και κάνει λόγο για «προβοκάτσια».

Ουκρανία: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξέφρασαν αποτροπιασμό για τη σφαγή στην Μπούσα

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατακραυγής, εξέφρασαν αποτροπιασμό για ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούσα, κοντά στο Κίεβο.

«Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο CNN. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου», ώστε οι υπεύθυνοι «να λογοδοτήσουν». Ωστόσο, απέφυγε να τα χαρακτηρίσει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ή ακόμη και πράξεις «γενοκτονίας».

Ο Μπλίνκλεν θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τις υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7.

Μπλίνκεν: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε η Ουκρανία να έχει τα μέσα για να αμύνεται

Επίσης, σε άλλη του συνέντευξη, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις στα βόρεια της Ουκρανίας όπως το Κίεβο.

«Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή, ακόμη και σε περιοχές όπως το Κίεβο, με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα» προειδοποίησε και εκτίμησε με τη σειρά του ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. «Παρακολουθούμε αυτά που κάνουν, ότι αυτά που λένε», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους Ουκρανούς, κυρίως με όπλα. «Όσον αφορά το μέλλον, εμείς, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Και ότι η Ουκρανία θα έχει τα μέσα για να αμύνεται, να αποτρέπει μια επίθεση της Ρωσίας», είπε, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν επισήμως να αναλάβουν ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» για την ασφάλεια της Ουκρανίας.


Πηγή