Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Προβλήματα από την Κακοκαιρία: Νοn stop κεραυνοί και πλημμύρες στην Πιερία, το έστρωσε με χαλάζι σε Κοζάνη-Τρίκαλα

Η κακοκαιρία «εξπρές» που έχει έρθει από την Ιταλία, πλήττει από χθες το απόγευμα τη χώρα, με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, αρκετές περιοχές της χώρας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και σήμερα το βράδυ, όπως αναφέρει η πρόβλεψη του καιρού της ΕΜΥ. Υπενθυμίζεται, ότι χθες σημειώθηκαν έντονες καταιγίδες, στην δυτική και κεντρική Ελλάδα, στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, την Στερεά, ενώ έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε και στην Αττική. Παράλληλα, χαλαζόπτωση σημειώθηκε στα Τρίκαλα και στην Κοζάνη, ενώ έπεσαν χιόνια και στα ορεινά της Ηπείρου.

Προβλήματα από την κακοκαιρία «εξπρές»

Χαλάζι στην Κοζάνη

Εντονη χαλαζόπτωση έπληξε την Κοζάνη το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η κακοκαιρία «χτύπησε» την περιοχή. Στο Λιβαδερό Σερβιών και στο Τσοτύλι οι δρόμοι σκεπάστηκαν από το χαλάζι, κάνοντας δύσκολη την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Χαλάζι και νεροποντή στα Τρίκαλα

Χαλαζόπτωση μαζί με ισχυρή νεροποντή σημειώθηκε στα Τρίκαλα και περιμετρικά.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει φόβος για πλημμυρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι η βροχόπτωση θα συνεχιστεί και τις νυχτερινές ώρες.

Σε βίντεο που έχει καταγράψει το τοπικό Μέσο trikalaopinion φαίνεται η χαλαζόπτωση σε περιοχή των Τρικάλων.

Χαλάζι και βροχόπτωση στην Πιερία

Σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης βρίσκονται χωριά στην Πιερία, καθώς η κακοκαιρία χτυπά τον νομό, με ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με το olympiobima.gr, μέχρι αυτήν την ώρα έχουν καταγραφή σημαντικές ζημιές στον Άγιο Σπυρίδωνα, Κονταριώτισσα και Βροντού.

Οπως αναφέρουν ίδιες πληροφορίες, έχει κληθεί η πυροσβεστική για απεγκλωβισμό ατόμων και κινητοποιήθηκαν συνεργεία της υπηρεσίας, αλλά και μηχανήματα έργου για να παρέχουν βοήθεια σε οδηγούς ακινητοποιημένων οχημάτων.

Επιπλέον, στην περιοχή μεταξύ Καρίτσας και Βροντού, στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, η Πυροσβεστική προχώρησε σε απεγκλωβισμό ηλικιωμένης γυναίκας μέσα από το σπίτι της και τριών γυναικών που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτοκίνητο. Στη δεύτερη περίπτωση έγινε και χρήση μηχανήματος έργου για την μεταφορά των γυναικών σε ασφαλές σημείο.

Με δυσκολίες λόγω της βροχόπτωσης διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο Κατερίνη-Δίου και Κατερίνη-Αγίου Δημητρίου. Την ίδια ώρα η κεραυνική δραστηριότητα είναι σε τεράστιο βαθμό με 3000 κεραυνούς να έχουν πέσει μέχρι στιγμής εντός της Πιερίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τα προηγούμενα 24ώρα είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση για τα έντονα φαινόμενα που θα περάσουν από την κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα την Πιερία.

Κάνεις δεν πρόβλεψε για τόσο μεγάλο όγκο νερού, και παρά τις σχετικές προετοιμασίες όπως καθαρισμό καναλιών και ρεμάτων η τεράστιες ποσότητες, βούλιαξαν κυριολεκτικά τα χωριά.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται λόγω της κακοκαιρίας σε περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού, ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο χρόνος αποκατάστασης των προβλημάτων.

Χιόνια στα Ιωάννινα και τα Γρεβενά

Σύμφωνα με το epirusgate, χθες το βράδυ χιόνισε σε όλο το Νομό Ιωαννίνων σε υψόμετρο άνω των 900 μέτρων, στους Πάδες, το Ελεύθερο, τα Τζουμέρκα, στους Καλαρρύτες, το Ματσούκι, το Μέτσοβο, το Ζαγόρι.

Το Μέτσοβο ντύθηκε στα λευκά με τα αποχιονιστικά να πιάνουν δουλειά από το βράδυ. Η πολιτική προστασία Περιφέρειας Ηπείρου επιχείρησε το βράδυ με 14 μηχανήματα όπου υπήρχαν ανάγκες για διανοίξεις δρόμων.

Παράλληλα χιόνια σημειώθηκαν και στην Σαμάρινα, στην περιοχή των Γρεβενών, με την πρόσβαση να είναι αρκετά δύσκολη για πεζούς και αυτοκίνητα, καθώς οι δρόμοι έχουν καλυφθεί εξ ολοκλήρου.

Συσσώρευση υδάτων στους δρόμους της πρωτεύουσας

Από τις έντονες βροχοπτώσεις προκλήθηκε συσσώρευση υδάτων σε αρκετούς δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει δεχθεί κλήσεις για βοήθεια.

Ποιες περιοχές θα πλήξει σήμερα η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως σήμερα το μεσημέρι με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά τα ισχυρά φαινόμενα:

α. Συνεχίζονται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από τη νύχτα θα επηρεάσουν και την ανατολική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (05-03-2024).

β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (05-03-2024) θα επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

γ. Από το πρωί μέχρι το βράδυ της Τρίτης (05-03-2024) θα επηρεάσουν κατά διαστήματα τα Δωδεκάνησα.

Μαρουσάκης: Η κακοκαιρία κατευθύνεται στα ανατολικά

Πέρασε το μέτωπο των βροχών και καταιγίδων από την ηπειρωτική χώρα και κατευθύνεται προς τα ανατολικά, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο του OPEN, η κακοκαιρία πέρασε κατά τη διάρκεια της νύκτας και τις πρώτες πρωινές ώρες, από την κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Αττική, την Εύβοια και πλέον κατευθύνεται προς το ανατολικό Αιγαίο και τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Στα δυτικά ηπειρωτικά ήδη έχει αρχίσει και βελτιώνεται ο καιρός, όμως δεν σημαίνει πως δεν θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ προς τα ανατολικά αναμένεται να επιδεινωθεί με βροχές και καταιγίδες. Το βαρομετρικό χαμηλό που σημειώνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα, θα αφήσει πίσω του αστάθεια τις επόμενες μέρες.

Οι άνεμοι θα γυρίσουν δυτικοί και βορειοδυτικοί με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου για κάποιες ώρες θα επιμείνουν θυελλώδεις νοτιάδες. Παράλληλα, θα σημειωθεί μια πτώση της θερμοκρασίας στους 15-17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Πέρασε το μέτωπο καταιγίδων από την Αττική και τον καιρό να βελτιώνεται, με την ηλιοφάνεια να επικρατεί, όμως προς το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται ο καιρός να χαλάσει και να σημειωθούν κάποιες σύντομες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες, χωρίς όμως να σημειωθούν προβλήματα. Οι άνεμοι θα γυρίσουν σε δυτικοί με τοπικές εντάσεις και ο υδράργυρος θα σημειωθεί γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου, αργά το μεσημέρι.

Στην Θεσσαλονίκη έχει περάσει το μέτωπο καταιγίδων, αφήνοντας πίσω του ασταθή ατμόσφαιρα, που σημαίνει ότι πάλι δεν αποκλείεται να συναντήσουμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι πνέουν βορειοδυτικοί στα 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει μέχρι τους 14 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή