Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Προειδοποίηση Mακρόν για την απόπειρα ανταρσίας του Πριγκόζιν: «Να είμαστε πολύ προσεκτικοί»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τοποθετήθηκε για την απόπειρα ανταρσίας του Πριγκόζιν στη Ρωσία.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους την αμέριστη στήριξή του στην Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία. Δεν διστάζει να υπενθυμίζει τον ρόλο και την ευθύνη τόσο της Γαλλίας όσο και της Ευρώπης στην κατοχύρωση της ασφάλειας στην περιοχή και αποτελεί μείζον ζήτημα στην πολιτική του ατζέντα.

Μακρόν: «Να είμαστε πολύ προσεκτικοί»

Μιλώντας στην εφημερίδα Provence, ο Μακρόν δήλωσε ότι η πορεία της Βάγκνερ προς τη Μόσχα, η οποία σταμάτησε απότομα το Σαββατοκύριακο, μετά από συμφωνία μεταξύ τωνμ δύο πλευρών, «δείχνει τις διαιρέσεις που υπάρχουν στο ρωσικό στρατόπεδο και την ευθραυστότητα τόσο των στρατιωτικών (σ.σ. τακτικών) όσο και των υποστηρικτικών δυνάμεών της Βάγκνερ».

Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται» και ότι «παρακολουθεί τα γεγονότα ώρα με την ώρα».

«Όλα αυτά θα πρέπει να μας κάνουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί και δικαιολογούν πλήρως την υποστήριξη που παρέχουμε στους Ουκρανούς στην αντίστασή τους», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Γκουτέρες: «Τα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργήσουν με υπευθυνότητα»

Πριν από λίγο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Κυριακή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και με στόχο την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων» σε μια δήλωση που δημοσίευσε με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Ρωσία.

«Ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι ενήμερος για τις τελευταίες αναφορές σχετικά με τα βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Προτρέπει όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεχίσουν να ενεργούν με υπευθυνότητα και με σκοπό την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Πηγή