Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Προκλητικός ο Τσελίκ με δηλώσεις για Γαλάζια Πατρίδα, την ώρα που επιβεβαίωσε το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

Επιβεβαιώθηκε από την τουρκική πλευρά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, 13 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP), Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις πληροφορίες που μετέδιδαν από το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν την Κυριακή, αλλά την ίδια ώρα εμφανίστηκε προκλητικός με δηλώσεις περί Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ επανέλαβε τους προκλητικούς ισχυρισμούς της Αγκυρας περί βαρκών μεταναστών που τρυπάει η Ελλάδα και τα περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών!

«Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, εννοώντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Και σύμφωνα με το Open, συνέχισε τις προκλήσεις την ώρα που επιβεβαίωνε το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν:

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα, ειδικά από τις έρευνες για το φυσικό αέριο μέχρι το θέμα του Αιγαίου. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες και μπορούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον εξοπλισμό των νησιών της».

Και συνέχισε: «Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».

Μέχρι στιγμής, ελληνικές κυβερνητικές πηγές δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συνάντηση, ενώ νωρίτερα, μιλώντας στο iefimerida, τόνισαν ότι «το ραντεβού ανάμεσα στους δύο κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί».

Νωρίτερα, το CNN Turk σε άρθρο του ανέφερε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Τουρκία την Κυριακή 13 Μαρτίου και μετά την επίσκεψή του στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, σημειώνουν τουρκικά ΜΜΕ, θα προηγηθεί η υποδοχή από τον Τούρκο πρόεδρο του Ισραηλινού ομολόγου του, Ισαάκ Χέρτσογκ, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στην Τουρκία από το 2008.


Πηγή