Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Προσεχώς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: Ουκρανία, ενέργεια, ασφάλεια τροφίμων

Η τελευταία ολομέλεια του Μαρτίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα με την ενεργειακή και επιστιστική κρίση να χτυπά την πόρτα της ΕΕ.

Ενεργειακή ανεξαρτησία

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν το σχέδιο RePowerEU με το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Στόχος της εν λόγω στρατηγικής είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο, υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Κοινοβούλιο θα θίξει δύο ερωτήματα που έχουν τεθεί προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση του εκσυγχρονισμού της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας και τον τρόπο με τον οποίο η τρέχουσα ενεργειακή κρίση μπορεί να επηρεάσει τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ.

Ασφάλεια τροφίμων

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο εξετάζει την ανάγκη επείγουσας κατάρτισης ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας εντός και εκτός της ΕΕ, υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στην ολομέλεια

Ο Τριντό αναμένεται να μιλήσει (Τετάρτη, 17:30 ώρα Βρυξελλών) για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, καθώς επίσης και για τις σχέσεις ΕΕ-Καναδά.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα και ο Καναδός πρωθυπουργός θα έχουν διμερή συνάντηση πριν τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές θέτουν τις προτεραιότητές τους στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδροτου Ευρωπαϊκό Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενόψει της συνόδου κορυφής, η οποία θα λάβει μέρος στις 24-25 Μαρτίου και θα εστιάσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον COVID-19 και την οικονομική ανάκαμψη. Στη σύνοδο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να λάβουν περαιτέρω μέτρα ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και των συνεπειών αυτής στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και κυριαρχία, τα οποία περιγράφονται στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών που υιοθέτησαν στις 11 Μαρτίου. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία θα αποτελέσει κύριο θέμα στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Μαρτίου.

Τέλη περιαγωγής

Την επόμενη μέρα, το Κοινοβούλιο ψηφίζει για την παράταση των ευρωπαϊκών κανόνων περιαγωγής (“Roam like at Home”) για ακόμη 10 χρόνια, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πραγματοποιούν κλήσεις και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ χωρίς επιπλέον χρέωση.


Πηγή