Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Προτεραιότητα η στήριξη των πληγέντων

Τις μέρες αυτές, η Ελλάδα βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία, εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Την ώρα που δεκάδες οικογένειες θρηνούν τους αγαπημένους τους και εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι μαζεύουν τα αποκαΐδια των σπιτιών και των περιουσιών τους, πρώτο μέλημα για όλους οφείλει να είναι η στήριξη αυτών που υποφέρουν.

Το κύμα αλληλεγγύης εκ μέρους πολιτών και επιχειρήσεων, είναι ήδη τεράστιο και συγκινητικό, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική κοινωνία διαθέτει οξυμένα αντανακλαστικά, στις δύσκολες στιγμές.

Η κύρια ευθύνη, ωστόσο, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών αυτής της τραγωδίας, ανήκει στην Πολιτεία, η οποία οφείλει να δράσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Ανάμεσα στα θύματα της καταστροφής, είναι και οι εκατοντάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών: οι επιχειρηματίες που έχασαν στις φλόγες τους κόπους μιας ζωής, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά και εισόδημα.

Τα ειδικά συνεργεία του ΕΒΕΑ έχουν ξεκινήσει ήδη την καταγραφή των ζημιών στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση και να ενημερωθούν σχετικά τα αρμόδια υπουργεία. Το αμέσως επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η λήψη των απαραίτητων μέτρων στήριξης από την Πολιτεία.

Αυτονόητο μέτρο είναι η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής φόρων, εισφορών και τελών, καθώς και βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, για όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές εξαιτίας των πυρκαγιών.

Παράλληλα, θα πρέπει να προβλεφθεί η καταβολή έκτακτου χρηματικού βοηθήματος στις πληγείσες επιχειρήσεις, ανάλογα με την έκταση της καταστροφής που υπέστησαν, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών. Τέλος, είναι απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα άτοκου δανεισμού, με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών και την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τώρα είναι ώρα για πράξεις και όχι για λόγια και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι από την επόμενη ημέρα θα συνεχίσουμε όπως πριν.

Όταν οι στάχτες απομακρυνθούν, οφείλουμε να δούμε τι έφταιξε και να το διορθώσουμε. Να εντοπίσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις, τις αντιλήψεις, τις επιλογές και τις συμπεριφορές που καθιστούν την πατρίδα μας ευάλωτη σε τέτοια φαινόμενα.

Ο πόνος και η θλίψη που νοιώθουμε όλοι σήμερα, ας μετατραπεί σε αποφασιστικότητα, για να αποτρέψουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

localStorage.clear();


Πηγή