Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Προφυλακίστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων πληρωμών που φέρεται να έλαβε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ανακριτές και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του για «ξέπλυμα» 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, το 2003, για να προωθήσει την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε στα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται ισχυριζόμενοι πως όλες οι κινήσεις στους λογαριασμούς τους έγιναν νόμιμα.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, από το 1994 έως το 2004, κατά τη διάρκεια της 16ωρης απολογίας του αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου, ότι έλαβε «δώρα», όπως του καταλογίζεται.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο  ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως «δώρο» το επίμαχο χρηματικό ποσό το οποίο εκτιμάται ότι ήταν  μέρος ενός ποσού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να διατέθηκε για την επίμαχη σύμβαση.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να χρησιμοποίησε ένα πολύπλοκο σύστημα λογαριασμών και υπο- λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα με στόχο να εξαφανιστούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος και να φτάσει «καθαρό» στους τελικούς του αποδέκτες.  Ως οχήματα στο «ξέπλυμα» της μίζας φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν εξωχώριες εταιρείες αλλά και λογαριασμοί φιλικού προσώπου του πρώην υπουργού.  Σύμφωνα με τις αρχές το επίμαχο ποσό αποτελεί μέρος μιας πολύ σημαντικής ροής που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τον ίδιο ύψους 4.600.000 ελβετικών φράγκων και που ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός εμφανίζεται να  διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η ζημία του δημοσίου εκτιμάται ότι άγγιξε τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

localStorage.clear();


Πηγή