Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Ονδούρας καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος

Ο Τζιάνι Ρόσενταλ, δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία της Ονδούρας, καταδικάστηκε την Παρασκευή από ομοσπονδιακό δικαστή της Νέας Υόρκης να εκτίσει φυλάκιση τριών ετών στις ΗΠΑ, όπου τον βάρυναν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του καρτέλ των ναρκωτικών Λος Κατσίρος.

Ο επιχειρηματίας, γόνος της πανίσχυρης οικογένειας των Ρόσενταλ, η οποία έχει συμφέροντα στους κλάδους των τραπεζών, των μέσων ενημέρωσης, των ακινήτων και του τουρισμού, μεταξύ άλλων, είχε κατηγορηθεί για νομιμοποίηση εσόδων του καρτέλ από το 2004 ως το 2015, όταν κατά σειρά διετέλεσε υπουργός Προεδρίας, βουλευτής και δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία (2009/2013).

Ο Ρόσενταλ, 52 ετών, είχε παραδοθεί στην αμερικανική δικαιοσύνη τον Οκτώβριο του 2015 και τον Ιούλιο ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ονδούρα την Παρασκευή, ο Ρόσενταλ αναφέρει πως κατηγορεί μόνο τον εαυτό του, διότι «έλαβε μεγάλα ποσά χωρίς να εξακριβώσει την προέλευσή τους», που κατόπιν χρησιμοποίησε για τις προεκλογικές του εκστρατείες.

Η αμερικανική δικαιοσύνη έχει βάλει επίσης στο στόχαστρο τον πατέρα του, τον Χάιμε Ρόσενταλ, 81 ετών, πρώην αντιπρόεδρο της Ονδούρας, και τον ανιψιό του Γιάνκελ, πρώην υπουργό Επενδύσεων του σημερινού προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Ο Χάιμε Ρόσενταλ ζει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους στην Ονδούρα, καθώς έχει ζητηθεί η έκδοσή του από τις ΗΠΑ, ενώ ο Γιάνκελ Ρόσενταλ έχει επίσης ομολογήσει την ενοχή του σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο.

localStorage.clear();


Πηγή