Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πρώτα στο Παρίσι και μετά στο Βερολίνο για επίσκεψη ο Κουρτς

Σε μια κίνηση που «σπάει» το διπλωματικό πρωτόκολλο της Αυστρίας θα προχωρήσει ο καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στις επικείμενες επισκέψεις του σε Παρίσι και Βερολίνο θα επιχειρήσει να περάσει ένα μήνυμα για την φιλοευρωπαϊκή στάση της κυβέρνησης του.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Κουρτς στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του -αν εξαιρέσει κανείς εκείνη στις Βρυξέλλες στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Όμως, αυτή δεν γίνει πρώτα στο Βερολίνο, όπως συνηθίζεται, αλλά στο Παρίσι, στις 12 Ιανουαρίου, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Το διπλωματικό πρωτόκολλο στην Αυστρία ήθελε έως τώρα τον καγκελάριο μίας νέας αυστριακής κυβέρνησης να δίνει τα πρώτα… διαπιστευτήρια στο εξωτερικό, μεταβαίνοντας στο Βερολίνο για επίσκεψη στον Γερμανό ομόλογό του. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση η Ανγκέλα Μέρκελ έρχεται δεύτερη, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τις προτεραιότητές του.

Η επίσκεψη στο Παρίσι είναι ένα «σαφές μήνυμα για τη φιλοευρωπαϊκή στάση της κυβέρνησης», όπως τονίζεται σχετικά από το γραφείο του Αυστριακού καγκελάριου και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον Γάλλο πρόεδρο, αναμένεται να είναι οι προτεραιότητες της προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όπως επίσης τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, αλλά και το μακροχρόνιο ευρωπαϊκό οικονομικό πλαίσιο.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε θετικά στην περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ», υπογραμμίζει συχνά σε δηλώσεις του ο ίδιος ο νέος Αυστριακός καγκελάριος.

Τόσο οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όσο και οι τελευταίες καθοριστικές ρυθμίσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, θα πρέπει προφανώς να διεκπεραιωθούν στη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας, με τον Κουρτς να έχει ήδη επισημάνει πως δεν θα πρέπει ούτε το Brexit, ούτε ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός να δημιουργήσουν επιπλέον κόστος.

Διαβεβαιώσεις για τον «σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό» της κυβέρνησής του, ο νέος Αυστριακός καγκελάριος είχε δώσει στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες στις 19 Δεκεμβρίου, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Τους οποίους ηην είχε επίσης ενημερώσει για τις προτεραιότητες της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ.

localStorage.clear();


Πηγή