Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

«Πυρά» Σασόλι κατά Ρωσίας για το κλείσιμο ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μόσχα | ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι καταδικάζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας για το κλείσιμο της πιο ιστορικής ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο της Ρωσίας, προχώρησε σε αυτήν την απόφαση επειδή η ΜΚΟ παραβίασε, σύμφωνα με τις αρχές, νόμο που αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Το Κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΜΚΟ Memorial έδρευε στη Μόσχα και αποτελεί την παλιότερη οργάνωση που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ιδρύθηκε το 1989 από σοβιετικούς αντιφρονούντες και έκτοτε έχει αναλάβει να καταγράφει παραβιάσεις δικαιωμάτων στη χώρα.

Απαράδεκτη απόφαση βλέπει ο Σασόλι

Ο Σασόλι εξέφρασε τη βαθειά του δυσαρέσκεια για την καταδικαστική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ ιδρύθηκε από τον Αντρέι Ζαχάρωφ, μια εμβληματική προσωπικότητα, και πιστό υπερασπιστή της ελευθερίας της σκέψης. Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο τον τιμά με ετήσιο βραβείο που φέρει το όνομα του, το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες και οργανισμούς που υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Η ΜΚΟ Memorial International έχει λάβει το βραβείο Ζαχάρωφ το 2009. Φέτος, το βραβείο το έλαβε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο Σασόλι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αυτή η απόφαση δεν θα εμποδίσει όσους μάχονται για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Είμαστε στο πλευρό σας».

Πήρε θέση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Ο Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, σημείωσε ότι «μια ελεύθερη, ποικιλόμορφη και ενεργή κοινωνία των πολιτών είναι κρίσιμης σημασίας για κάθε κοινωνία και οι νόμιμες φωνές της κοινωνίας των πολιτών δεν πρέπει να στιγματίζονται»,

«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τα πρόσωπα και τις οργανώσεις που εργάζονται για την πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.


Πηγή