Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Πυροσβεστική» παρέμβαση Τραμπ για το Obamacare

Η ισχυρή πολιτική πίεση που δέχθηκε η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, από το εσωτερικό της παράταξης την ανάγκασε τελικά να προχωρήσει σε αναβολή της ψηφοφορίας για την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος Obamacare μετά την αργία της 4ης Ιουλίου.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη για την πολιτική ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων, προκαλεί νέες αμφιβολίες για την ισχύ της πολιτικής δυναμικής τους, προκειμένου να υλοποιήσουν μία κεντρική προεκλογική εξαγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε η εφημερίδα «The Washington Post».

Η καθυστέρηση αυτή της ψηφοφορίας, αφήνει τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας «ανοιχτούς» στον σκεπτικισμό και την άσκηση κριτικής από τους ψηφοφόρους τους, καθώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για την αργία της 4ης Ιουλίου. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα ελάχιστο περιθώριο επιλογών, μετά την αντίδραση ενός αριθμού Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών που δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν την κίνηση του για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας αναφορικά με το νομοσχέδιο αντικατάστασης του Obamacare, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Μετά την παρουσίαση της αναφοράς για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το προτεινόμενο νομοσχέδιο στην ιδιωτική ασφάλιση των Αμερικανών πολιτών, ο αριθμός των Γερουσιαστών που δεν θα το ψήφιζαν αυξήθηκε σε πέντε, έναντι του αριθμητικού περιθωρίου των δύο αρνητικών ψήφων που έχει η ρεπουμπλικανική πτέρυγα επί τη βάσει της κοινοβουλευτικής κατανομής των εδρών στην Γερουσία.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των αντιδράσεων από τους Γερουσιαστές, ο πρόεδρος Τραμπ συγκάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα της Γερουσίας χθες το απόγευμα στην ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Οι Γερουσιαστές εξέφρασαν την δυσφορία τους για την μυστικότητα, αλλά και τον εριστικό τρόπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε κατά την προετοιμασία του νομοσχεδίου. Από την συνάντηση αυτή έγινε ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται ακόμη αλλαγές προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο πρόεδρος είχε την ευκαιρία να μάθει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για τα θέματα που συζητούνται. Συμφωνήσαμε όλοι μας ότι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά και τις επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ μας το συντομότερο δυνατό κι αμέσως μετά να διεξαχθεί η συζήτηση στην ολομέλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ μετά την συνάντηση αυτή.

Ωστόσο, ο βαθμός ρεαλισμού της διεξαγωγής μιας ψηφοφορίας, μετά την αργία της 4ης Ιουλίου παραμένει αδιευκρίνιστος.

Τουλάχιστον ένας Γερουσιαστής, ο Ντιν Χέλερ από την Νεβάδα, που ήταν αρχικά αντίθετος στην διεξαγωγή της αρχικής ψηφοφορίας επί της διαδικασίας, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την αρχική θέση του. Έθεσε όμως ως βασική προϋπόθεση την τροποποίηση προβλέψεων του νομοσχεδίου για την αντικατάσταση του Obamacare. Ο ίδιος Γερουσιαστής κατά την χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο, παραπονέθηκε για την κίνηση μιας τοπικής ομάδας υποστήριξης του Τραμπ στη Νεβάδα, η οποία ήταν πίσω από τις διαφημίσεις που τον δυσφημούσαν, με αφορμή την αρνητική στάση του έναντι του νομοσχεδίου.

Από χθες το βράδυ, οι διαφημίσεις αυτές αποσύρθηκαν, ενώ ο Χέλερ άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία διαφωνεί. Η θετική στάση που τήρησε ο Χέλερ προέτρεψε την ομάδα υποστήριξης του Τραμπ ν’ αποσύρει τις διαφημίσεις, σύμφωνα με Ρεπουμπλικάνους που είχαν γνώση για το ζήτημα που προκλήθηκε. Οι άνθρωποι του Χέλερ από την πλευρά τους τόνισαν ότι ο ίδιος ήταν πάντοτε ανοιχτός σε συζητήσεις για τις αντιρρήσεις που διατύπωσε.

Παρά την θετική αυτή εξέλιξη ως προς τον αναφερόμενο Γερουσιαστή, τα εμπόδια παραμένουν, καθώς η ομάδα υπό τον Μακόνελ που συνέταξε το νομοσχέδιο δέχεται την κριτική των συντηρητικών Γερουσιαστών που υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο, διατηρεί πολλά στοιχεία του Obamacare.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς μία συμμαχία οργανώσεων που υποστηρίζουν τους χρόνια πάσχοντες ασθενείς, με τη συμμετοχή γιατρών, αλλά κι ομάδων υποστήριξης ηλικιωμένων, έχουν ενώσει τις φωνές διαμαρτυρίας τους, με αυτές των Δημοκρατικών αντιδρώντας στις προτεινόμενες μειώσεις του προγράμματος επέκτασης ασφαλιστικών καλύψεων στους φτωχούς (Medicaid), αλλά και την προβλεπόμενη επιστροφή φόρων για τους πλούσιους.

Παράλληλα, οι προοδευτικές οργανώσεις προετοιμάζονται ώστε να έχουν συμμετοχή στις δημόσιες εκδηλώσεις της Γερουσίας, ενώ οι ομάδες που υποστηρίζουν τους χρόνια πάσχοντες προβλέπουν ότι ο νέος νόμος θα αφήσει εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός της πρόσβασης σε ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτίμησε προχθές ότι το νέο νομοσχέδιο θα αφήσει εκτός υγειονομικής κάλυψης 22 εκατομμύρια Αμερικανούς που θα χάσουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις στο τέλος της δεκαετίας, μειώνοντας τις ομοσπονδιακές δαπάνες κατά 321 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ατούλ Γκρόβερ εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ένωσης Αμερικανικών Ιατρικών Κολεγίων δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τόσο ο ίδιος, όσο κι άλλοι γιατροί «το παίρνουν προσωπικά» όταν το νομοσχέδιο αυτό μπορεί ν’ αποκλείσει ανθρώπους από τις ασφαλιστικές καλύψεις για ένα εξάμηνο, εάν μείνουν για 63 ημέρες εκτός ενός προγράμματος υγείας.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των ασθενών», δηλώνει προσθέτοντας ότι κανένας από τα μέλη της ένωσης του δεν θέλει να πει σε ασθενείς: «Λυπάμαι που βρίσκεστε στο τελικό στάδιο καρκίνου. Επιστρέψτε σε έξι μήνες, όταν θα έχετε και πάλι ασφαλιστική κάλυψη», τονίζει ο Γκρόβερ.

Σε μία προσπάθεια διασφάλισης της ενότητας των Ρεπουμπλικάνων για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ανέλαβε δράση κι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ελάχιστο περιθώριο να χάσουν μόλις δύο ψήφους από το σύνολο των 52 που διαθέτουν στην Γερουσία, ενώ κανένας Δημοκρατικός Γερουσιαστής δεν υποστηρίζει την ψήφιση του νέου νόμου για την υγεία.

«Θα είναι καλά εάν κατορθώσουμε να το ολοκληρώσουμε. Εάν δεν το κατορθώσουμε, θα είναι κάτι που δεν θα μας αρέσει. Κι αυτό είναι αποδεκτό. Το καταλαβαίνω πολύ καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο, για την οποία δήλωσε ότι: «άκουγε πραγματικά» τις απόψεις των Γερουσιαστών.

localStorage.clear();


Πηγή