Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, λέει ο IAEA

Η διαχείριση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον υπό τις διαταγές των ρωσικών δυνάμεων, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Η Ουκρανία ενημέρωσε σήμερα τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι παρόλο που το τακτικό προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, η διαχείριση του εργοστασίου βρίσκεται τώρα υπό τις διαταγές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που ανέλαβαν τον έλεγχο της τοποθεσίας την περασμένη εβδομάδα, είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Επιπλέον, η Ουκρανία αναφέρει ότι οποιαδήποτε ενέργεια διαχείρισης του εργοστασίου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που σχετίζονται με την τεχνική λειτουργία των έξι αντιδραστήρων, απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τον Ρώσο διοικητή.

Ο Γενικός Διευθυντής του IAEA εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για αυτή την εξέλιξη, καθώς αντιβαίνει σε έναν από τους επτά απαραίτητους πυλώνες πυρηνικής ασφάλειας που περιέγραψε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ΔΟΑΕ στις 2 Μαρτίου, το οποίο συνεκλήθη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ασφάλειας από την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο πυλώνας 3 ορίζει πως «το επιχειρησιακό προσωπικό πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώνει τα καθήκοντά του σε θέματα ασφάλειας και να έχει την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς αδικαιολόγητη πίεση».

Πούτιν σε Μακρόν: «Η Μόσχα θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία είτε με διαπραγμάτευση είτε με πόλεμο»

Ο πρώτος πόλεμος στο TikTok -Πώς οι Ουκρανοί και ο Ζελένσκι δείχνουν τη βαρβαρότητα της εισβολής στα social media

Οι Ρώσοι «έριξαν» τις επικοινωνίες με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Σε μια δεύτερη σοβαρή εξέλιξη, η Ουκρανία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην τοποθεσία έχουν απενεργοποιήσει ορισμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το διαδίκτυο, έτσι ώστε να μην μπορούν να ληφθούν αξιόπιστες πληροφορίες από την τοποθεσία μέσω των κανονικών καναλιών επικοινωνίας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τη ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, η οποία ενημέρωσε τον Οργανισμό σήμερα ότι είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην επικοινωνία με το προσωπικό που εργάζεται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Λιγότερο από 24 ώρες αφότου η ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας είπε ότι ήταν σε θέση να διατηρήσει τις επικοινωνίες με τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της χώρας, σήμεραν επανέρχεται λέγοντας ότι οι τηλεφωνικές γραμμές, καθώς και τα e-mail και το φαξ, δεν λειτουργούσαν πλέον. Πάντως, η επικοινωνία με κινητό τηλέφωνο είναι ακόμα δυνατή, αλλά με κακή ποιότητα.

«Ανησυχώ εξαιρετικά για αυτές τις εξελίξεις που έμαθα σήμερα. Λίγες μόλις ημέρες αφότου παρουσίασα τα επτά βασικά στοιχεία της πυρηνικής ασφάλειας στο Συμβούλιο του IAEA, αρκετά από αυτά βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο. Για να είναι σε θέση να λειτουργεί το εργοστάσιο με ασφάλεια, η διοίκηση και το προσωπικό πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τα ζωτικά τους καθήκοντα σε σταθερές συνθήκες χωρίς αδικαιολόγητες εξωτερικές παρεμβάσεις ή πιέσεις», δήλωσε ο κ. Γκρόσι.

Παρά τα προβλήματα επικοινωνίας, η ρυθμιστική αρχή μπόρεσε να παράσχει ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και να επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας εκεί παρέμειναν σε κανονικά επίπεδα.


Πηγή