Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πότε και ποιοι κάνουμε rapid και πότε μοριακό -Και πολιτική κόντρα ξέσπασε για τα τεστ | ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγή τακτικής, στη μάχη για τον εντοπισμό των δεκάδων χιλιάδων πια κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πai λέον τα πιο ακριβά και χρονοβόρα PCR τεστ παραμερίζονται για τα rapid, σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαγνωστεί θετικός μια φορά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξήγησε στην επίσημη ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης, ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, πλέον θεωρείται πιο ωφέλιμο για όλους να πραγματοποιούν ξανά rapid test σε περίπτωση που εντοπιστούν θετικοί σε ένα από αυτά και να μην μπαίνουν στη διαδικασία του χρονοβόρου PCR. Ένας από τους λόγους για αυτή την απόφαση είναι οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε πολλά κέντρα διαγνωστικού ελέγχου, με μεγάλες ουρές αναμονής και φυσικά ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Εξαίρεση για
αυτή την οδηγία αποτελούν οι ανεμβολίαστοι,
για τους οποίους συστήνεται ότι θα
πρέπει να επιβεβαίωσουν τη θετικότητά
τους με PCR τεστ.

Στα PCR test και στα rapid test αναφέρθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως «μπορεί το PCR κάποιου να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδει».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι τα rapid test είναι αξιόπιστα κι ότι «αυτή την εβδομάδα έχουμε κατά 160% περισσότερες διαγνώσεις από την περασμένη εβδομάδα». Επίσης, τόνισε πως «η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid, στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό. Η χρήση του PCR είναι σημαντική. Και μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν», εξήγησε.

Πτήσεις εσωτερικού: Στις 14 ημέρες από το θετικό τεστ το πιστοποιητικό νόσησης -Δεν επιβιβάζεσαι χωρίς μάσκα

Τι ισχύει με τα PCR και τα rapid τεστ; Ποια ανιχνεύουν την Όμικρον καλύτερα – Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί [βίντεο]

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος για το ίδιο θέμα, μιλώντας στο Mega, τόνισε πως «ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Για αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά, καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μην κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι».

Πάντως, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, επισήμανε ότι όσοι έχουν Όμικρον, θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα και ως εκ τούτου θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ.

Πολιτική
κόντρα για τα τεστ

Σήμερα από νωρίς «άναψε» πολιτική κόντρα για τα τεστ, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο το μεσημέρι να αναφέρει πως «ο κανόνας στην Ευρώπη λέει ότι όταν έχεις συμπτώματα, όταν έχεις θετικό rapid ή self test, έχεις δωρεάν πρόσβαση σε μοριακό». «Στη χώρα μας δεν συμβαίνει αυτό». Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην προχωρά στη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ, γιατί πρέπει τα διαγνωστικά κέντρα να θησαυρίζουν».

Τη σκυτάλη πήρε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «τριτοκοσμικές εικόνες που δημιουργούνται στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες σπεύδουν σε διαγνωστικά εργαστήρια για τεστ κορωνοϊού».

«Οι τριτοκοσμικές εικόνες εκατοντάδων ανθρώπων σε ατελείωτες ουρές για ένα τεστ αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την εγκληματική αδιαφορία του κ. Μητσοτάκη και το πώς φτάσαμε στο σημερινό χάος της πανδημίας που μαίνεται ανεξέλεγκτη», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωση του.

Ακόμη, σχετικά με τις μεγάλες ουρές που σχηματίστηκαν για ένα rapid test σε πολλά και διαφορετικά σημεία σε όλο το λεκονοπέδιο της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κουμουνδούρου προσθέτει πως «αντί τα μοριακά και τα ράπιντ τεστ να συνταγογραφούνται δωρεάν, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα της πανδημίας, για να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλους και να υπάρχει η μέγιστη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει πλάτες στα διαγνωστικά κέντρα, μετατρέποντας το τεστ από απαραίτητο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων σε δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών».

«Αν πιστεύουν ότι μέσα στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ακρίβειας και ανασφάλειας, μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να πληρώνει κάθε εβδομάδα 240 ευρώ, είναι απλά εκτός πραγματικότητας, όπως πάντα», σχολιάζει καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση αυτή δεν πέρασε αναπάντητη από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο οποίος ανέφερε, σε μια σκληρή του δήλωση:

«Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ, ενώ η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test. Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές.

Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα,  στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με νέα ανακοίνωση αργά το βράδυ της Πέμπτης στην οποία ανέφερε:

«Ο κ. Πλεύρης αντί να παριστάνει τον πλασιέ διαγνωστικών κέντρων που θησαυρίζουν, ας πει ότι είναι φθηνά τα ράπιντ και τα μοριακά τεστ στις οικογένειες που ματώνουν πληρώνοντας από την τσέπη τους κάθε εβδομάδα δεκάδες ως και εκατοντάδες ευρώ, για να δουν αν έχουν νοσήσει και για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μοριακό τεστ.

Όσο για την πλήρη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα μας, είναι τόσο καλή που δυο μέρες πριν τα 35.000 κρούσματα οδηγούσε τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς και είναι αισιόδοξος».


Πηγή