Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πώς είναι σήμερα η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα

Γράφει

ο Γιάννης Κέμμος
Φωτογραφίες

Γιάννης Κέμμος

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα μόνο όταν πρόκειται για εντάσεις και επεισόδια ή το τελευταίο διάστημα για εγκλήματα και δολοφονίες. Δύο χρόνια μετά το τελευταίο οδοιπορικό το newsbeast.gr βρέθηκε ξανά στη περιοχή.

Τι άλλαξε και τι έμεινε ίδιο στην πολύπαθη περιοχή;

Στο διάστημα που μεσολάβησε τα έργα που κάνει ο δήμος περιμετρικά της πλατείας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αποπεράτωσης και η αίσθηση που αποκομίζει ο περαστικός στο πιο κεντρικό σημείο της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα κάθε άλλο παρά εικόνα μια υποβαθμισμένης περιοχής θυμίζει.

Η βρωμιά και τα συνθήματα λάμπουν δια της απουσίας τους. Η παιδική χαρά που τόσο πολύ συζητήθηκε όταν επιτροπές κατοίκων την κλείδωσαν πίσω στο 2009, λειτουργεί κανονικά και γονείς με τα παιδιά τους την απολαμβάνουν όπως και θα έπρεπε να συμβαίνει από την αρχή.

IMG_4334

Τα καφέ που λειτουργούν περιμετρικά της εκκλησίας έχουν τοποθετήσει τα τραπεζάκια τους στην πλατεία και οι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν να επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Εμείς προχωρήσαμε στα στενά γύρω από την μεγαλοπρεπή εκκλησία και προσπαθήσαμε να δούμε πίσω από τη βιτρίνα της περιοχής.

IMG_8006

Τα περισσότερα από τα ακραία συνθήματα που ήταν γραμμένα στους τοίχους των κτιρίων έχουν πλέον σβηστεί ή καλυφθεί. Η ηρεμία φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό έχει ξανά εγκατασταθεί στη γειτονιά.

Δεν λείπουν βέβαια τα πολλά κλειστά καταστήματα όπως και τα ενοικιαστήρια και πωλητήρια διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες. Η αίσθηση όμως παρόλα αυτά φαίνεται να είναι μιας περιοχής που βρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς.

IMG_4337

Βρήκαμε ξανά τον κύριο Αλέκο που πριν δύο χρόνια μας είχε μιλήσει μέσα στο κατάστημα που διατηρεί στην περιοχή για την εικόνα που συναντά καθημερινά. Ο ίδιος σε γενικές γραμμές βλέπει την κατάσταση σχεδόν σταθερή αν και αναγνωρίζει ότι κάποια πράγματα αφήνουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο όπως για παράδειγμα τα έργα στην πλατεία.

IMG_4342

Σύμφωνα με όσα μας είπε στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν η αστυνομική παρουσία ελαττώθηκε αισθητά. Παρόλα αυτά “κοινωνικές ταραχές” σαν αυτές του παρελθόντος δεν επανελήφθησαν. Τα σπίτια στην περιοχή γεμίζουν ξανά με κόσμο με Έλληνες αλλά και με οικογένειες αλλοδαπών που χαρακτηρίζει ήσυχους ανθρώπους που δεν δημιουργούν ποτέ προβλήματα.

Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις που την περίοδο των ταραχών και της οικονομικής κρίσης εγκατέλειψαν την περιοχή και ως σήμερα δεν έχουν επιστρέψει.

Η Αγίου Μελετίου είναι ένα παράδειγμα αυτής της εγκατάλειψης με συνεχόμενα καταστήματα στη σειρά να παραμένουν κλειστά για χρόνια.

IMG_4335

Όσο για την εγκληματικότητα που τα τελευταία χρόνια βρήκε το δρόμο της στις πρώτες ειδήσεις των ΜΜΕ ο κύριος Αλέκος πιστεύει πως ο Άγιος Παντελεήμονας δεν έχει περισσότερη εγκληματικότητα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Αθήνας.

Αλλά φορτώνεται αρκετή από γειτονικές περιοχές όπως μας είπε. Στη Βικτώρια πέφτουν πυροβολισμοί, τον Άγιο Παντελεήμονα θα αναφέρουν ως περιοχή. Στον Άγιο Νικόλαο συμβαίνει έγκλημα, πάλι τον Άγιο Παντελεήμονα τονίζουν.

Ωστόσο η αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής δεν λείπει. Η εικόνα της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα αλλάζει και μαζί αλλάζει και η διάθεση των κατοίκων της περιοχής. Όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι το σκοτεινό παρελθόν δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά.

IMG_8015 IMG_8008 IMG_4343 IMG_4342 IMG_4332 IMG_4328 DJI_0291 DJI_0292 DJI_0301


Πηγή