Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στην πολεμική μηχανή του Τραμπ στη Συρία

Με την υφήλιο να κρατάει την ανάσα της σχετικά με την επικείμενη για πολλούς επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Συρία και πιθανόν σε βάσεις όπου υπάρχουν και Ρώσοι στρατιωτικοί, η Αθήνα φαίνεται πως θα έχει μια τόσο έμμεση στρατιωτική όσο και διπλωματική εμπλοκή.

Καταρχήν όπως έχει γίνει και σε όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά το παρελθόν η βάση της Σούδας θα αποτελέσει τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού για τα αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη, που θα επιχειρήσουν, όπως γράφει το news.gr.

Ο αεροδιάδρομος και οι υποδομές της Σούδας μπορούν να υποστηρίξουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper που πέρα από την συλλογή πληροφοριών και παρακολούθηση, σχετικά πρόσφατα απέκτησαν και την δυνατότητα να εκτοξεύουν αντιαρματικούς πυραύλους και να ρίχνουν μικρές βόμβες. Από την Σούδα επίσης επιχειρούν ιπτάμενα τάνκερ KC-135, KC-10 αλλά και KC-130.

Με τα ρωσικά υποβρύχια να έχουν πλημμυρίσει την Μεσόγειο, το νέο απόκτημα των ΗΠΑ στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο το P-8 Poseidon, μπορεί να επιχειρήσει από την Σούδα και συχνά πυκνά έχουν εντοπιστεί να απογειώνονται από αυτήν.

Πρόκειται επί της ουσίας για τα επιβατικά Boeing 737 που για τις στρατιωτικές ανάγκες, έχει επιμηκυνθεί η άτρακτος, έχουν ξηλωθεί τα καθίσματα και έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικά μέσα για τον εντοπισμό υποβρυχίων και στόχων επιφανείας και οπλικά συστήματα για να πλήξουν αυτούς τους στόχους.

Από την βάση της Σούδας απογειώνονται ήδη και επιχειρούν στα ανοιχτά των συριακών ακτών εκτελώντας περιπολίες αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135.

Πρόκειται για παλαιά αεροσκάφη Boeing 707 που για τις ανάγκες της αποστολής τους έχουν διαρρυθμιστεί ανάλογα ενώ εξωτερικά τους έχουν τοποθετηθεί επιπλέον ηλεκτρονικές συσκευές.

Όπως πρόσφατα δημοσίευσε το news.gr, στην αεροπορική βάση της Λάρισας είναι ήδη ένας μικρός αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικές αποστολές μαζί με τα ελληνικά «Πήγασος».

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες πως δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη MC-12S EMARSS προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου της Κρήτης.

prz86zsp

Φυσικά από την βάση της Σούδας μπορούν να απογειωθούν και μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, ωστόσο όλα δείχνουν πως η Αθήνα θέλοντας να αποφύγει τόσο άμεση εμπλοκή, δεν θα δώσει την συγκατάθεσή της να προσγειωθούν και να φορτωθούν με βόμβες σε ελληνικό έδαφος αεροσκάφη που θα πλήξουν Συριακές και ίσως Ρωσικές δυνάμεις.

Από την βάση της Σούδας τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ανεφοδιάζεται όλος ο 6ος στόλος, που στην διάθεσή του έχει μερικά από τα πιο ισχυρά αεροπλανοφόρα του κόσμου και πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά που μπορούν να εκτοξεύσουν τους γνωστούς πυραύλους κρουζ τύπου «τόμαχοκ».

Την ίδια στιγμή η Αθήνα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο news.gr, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τις καλές σχέσεις που έχει με την Μόσχα θέλει να αποτελέσει την γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, σε μια περίοδο που η Τουρκία που σίγουρα γεωγραφικά είναι πιο προωθημένη στην περιοχή ενδιαφέροντος, αποτελεί στην παρούσα φάση αστάθμητο παράγοντα για το αμερικανικό πεντάγωνο, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες οι αμερικανοί κομάντος στην Μανμπίτζ της Συρίας ήταν με το δάχτυλο στην σκανδάλη για να αμυνθούν απέναντι στους επερχόμενους τούρκους στρατιώτες.

Το πότε θα γίνει τώρα η επίθεση κανείς δεν γνωρίζει εκτός από τους κυβερνήτες των πλοίων του αμερικανικού στόλου και των συμμάχων τους που πλέουν προς τα ανοικτά των ακτών της Συρίας.

Ορισμένοι θεωρούν πως ο Τραμπ όταν προληπτικός ο ίδιος έχει δώσει εντολή για επίθεση την Παρασκευή και 13 κάτι που πολύ θεωρητικά θα βρει τους μουσουλμάνους της Συρίας σε ημέρα προσευχής, καθώς όπως για τους χριστιανούς είναι η Κυριακή, είναι η Παρασκευή για το Ισλάμ.

Πρακτικά η αμερικανική δύναμη που θα συμμετάσχει δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί καθώς το αεροπλανοφόρο Τρούμαν με τα 75 μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρει πέρασε από το Γιβραλτάρ και τώρα αναφορές στον Τύπο που ασχολείται με στρατιωτικά ζητήματα, το εντοπίζουν στην περιοχή της Σικελίας. Αυτό σημαίνει πως αν πλέει με ήπια ταχύτητα θα είναι νότια της Κύπρου προς την Κυριακή και θα μπορεί να αναλάβει επιχειρήσεις από Δευτέρα.

mapmin

localStorage.clear();


Πηγή