Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις στο δημόσιο

Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις στο δημόσιο

Η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο εξορθολογισμού του δημοσίου και μάλιστα ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» θα κινηθεί σε πέντε βασικούς άξονες.

Η πρώτη παρέμβαση έχει να κάνει σχετικά με την κινητικότητα. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προσδιοριστούν τα κενά στο δημόσιο και βάση αυτών των κενών να συνταχθεί ένας χάρτης με βάση των οποίο οι υπάλληλοι θα μπορούν εθελοντικά να ζητούν την μετάταξή τους ή την απόσπασή τους. Σε περίπτωση που ούτε με αυτόν τον τρόπο δεν μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά στο δημόσιο τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προσλήψεις.

Αλλαγές στην κινητικότητα

Αρχικά, στο Υπουργικό Συμβούλιο προγραμματισμού και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου τον Σεπτέμβριο θα εγκρίνεται και το προσχέδιο προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο και το υπουργείο Εσωτερικών θα «ευθυγραμμίσει» και τα αιτήματα της κινητικότητας. Κάθε υπουργείο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τον πολυετή προγραμματισμό για να καταρτίσει και τον ετήσιο.

Νέος θεσμός

Στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, εισάγεται ένας νέος θεσμός, αυτός του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα είναι ο θεματοφύλακας και αρχειονόμος κάθε υπουργείου. Θα έχει τριετή θητεία και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ με προκήρυξη της Αρχής. Υπό την εποπτεία του θα έχει τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου καθώς και τις υπηρεσίες Συντονισμού. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, θα προκηρυχθούν θέσεις για 15 υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία (πλην των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας).

Το Πειθαρχικό Δίκαιο

Θα υπάρχει επίσης και ένα νέο, απλουστευμένο Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο. Όπως σημείωναν πηγές του υπουργείου, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο υπάρχει διάσπαρτη νομοθεσία και νομολογία για τους δημοσίους υπαλλήλους και η απόδοση των ευθυνών καθυστερεί με αποτέλεσμα να λιμνάζουν οι υποθέσεις για μήνες. Ο στόχος είναι να υπάρξει παρέμβαση, φτιάχνοντας μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία και θα εξετάσει το ζήτημα.

Το ΑΣΕΠ

Όπως αναφέρουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο» με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις από το ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την παροχή βοήθειας στην ανεξάρτητη Αρχή. Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε κάθε πρόσληψη – όπως, για παράδειγμα, να μπει τέλος στην ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων – αποτελεί προτεραιότητα.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στα «Νέα Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορούν στα περίπτερα της χώρας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή