Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πώς οι βελγικές αρχές κατέληξαν να συλλάβουν την Εύα Καϊλή -Το έγγραφο ντοκουμέντο που την «καίει»

Η Εύα Καϊλή προετοιμάζει την υπερασπιστική της γραμμή, πριν βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα στο Βέλγιο, στις 22 Δεκεμβρίου, για να απολογηθεί, σχετικά με την υπόθεση Qatargate.

Η πλευρά της Εύας Καϊλή, -η οποία διαφοροποιείται από τους άλλους τρεις κατηγορούμενους- για την υπόθεση Qatargate, θα στηριχτεί στο ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι που διατηρεί με τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Qatargate: Έφεση από τον εισαγγελέα για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι του Ταλαμάνκα -Οδηγείται κι αυτός στη φυλακή

Qatargate: Ποιο Κατάρ; Όλα ξεκίνησαν από το Μαρόκο -Βέλγος υπουργός επιβεβαίωσε την ανάμειξη

Σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός της, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η ευρωβουλευτίνα προέβη σε κινήσεις που επιβάρυναν τη θέση της και οδήγησαν τελικά στην αυτόφωρη διαδικασία και τη σύλληψή της.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Εύα Καϊλή όταν προσήχθη στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας και της ζητήθηκε από τον εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις, είπε πως και στο παρελθόν είχε δει στο σπίτι κάποιες βαλίτσες με χρήματα.

Η Εύα Καϊλή αποδείχθηκε πως ήταν λάθος κίνηση να ζητήσει από τον πατέρα της να μεταφέρει τα χρήματα από το σπίτι σε κάποιο ασφαλές σημείο καθώς δεν είχε προβλέψει πως την παρακολουθούσε η βελγική αστυνομία με αποτέλεσμα την αυτόφωρη διαδικασία και τη σύλληψή της.

Με πόσα χρόνια φυλακή κινδυνεύει η Εύα Καϊλή

Έως και 5 χρόνια φυλακή ενδέχεται να στοιχίσει στην Εύα Καϊλή η δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά, ενώ σύμφωνα με τους δικηγόρους της, αν συνεργαστεί μπορεί να της επιβληθούν 3-4 χρόνια και ίσως με αναστολή.

Η κα. Καϊλή επιμένει μέσω των δικηγόρων της πως είναι αθώα και δεν είχε καμία σχέση με τα χρήματα που εντοπίστηκαν σπίτι της.

Συντάκτης εφημερίδας L’ echo: Ο Τζόρτζι πήρε πολλά πάνω του -Πολύ σημαντικός ο ρόλος της Καϊλή

Ο Τζιόρτζι συνεργάζεται με τις Βελγικές αρχές, επαναλαμβάνοντας ότι η σύντροφός του, Εύα Καϊλή, δεν είχε γνώση της δράσης του.

«Χρειαζόμασταν τις ΜΚΟ για να κινούνται τα χρήματα. Η Εύα δεν γνώριζε την προέλευσή τους» δήλωσε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχισυντάκτη της Βελγικής εφημερίδας L’ ECHO, στο MEGA, ο ρόλος της Εύας Καϊλή στην υπόθεση ήταν σημαντικός.

«Ο κύριος Τζόρτζι πήρε πάρα πολλά πάνω του, θα δούμε πως θα εξελιχθεί, πως θα την κρίνουν. Είναι σαφές ότι η κυρία Καϊλή βοηθούσε στην υπόθεση αυτή, ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος της, μπορεί να βγει από τη φυλακή αλλά οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη» ανέφερε ο αρχισυντάκτης.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Τζόρτζι

Ο 37χρονος σύντροφος της Εύας Καϊλή δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του. «Λυπάμαι. Έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν. Τα χρήματα προορίζονταν μόνο για μένα και τον Παντσέρι. Ένιωθα ηθική υποχρέωση και με “τύφλωσε” το γεγονός ότι συμμετείχα σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμένα».

Ο 37χρονος κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ανάμειξη Μαρόκου στην υπόθεση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Βέλγων δημοσιογράφων που μίλησαν χθες στο MEGA, η υπόθεση οδηγεί και στο Μαρόκο, όπου οι δικαστικές αρχές των Βρυξελλών αναζητούν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης προς το κύκλωμα που είχε στηθεί με ταμία τον Φρανtσέσκο Τζόρτζι.

«Όχι μόνο το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο είναι ύποπτες χώρες για δωροδοκίες. Στην ιστορία της Καϊλή βρήκαμε συνδέσμους και ύποπτες αναφορές για το Κατάρ, όμως στην υπόθεση Παντσέρι υπάρχουν πολλές συνδέσεις με το Μαρόκο» αναφέρει η Le Soir.

Ο λαλίστατος Τζόρτζι «έδωσε» τον αρχηγό

Τον πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, «έδωσε» ως τον επικεφαλής της ομάδας, ο λαλίστατος Τζόρτζι. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, υπήρξε βοηθός του Παντσέρι έως το 2019 και κορυφαίος στέλεχος στη ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο πρώην ευρωβουλευτής, μέσω της οποίας περνούσαν τα χρήματα από το Κατάρ, όπως υποστήριξε.

«Ήμουν μέλος ομάδας που λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αποφάσεις, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου. Ρόλος μου ήταν να διαχειρίζομαι τα χρήματα της. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Πάντσερι» είπε ο Τζόρτζι στους δικαστές.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση του Φρατζέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επέστρεψε στις φυλακές, όπου θα παραμείνει τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα.

Έγγραφο ντοκουμέντο «καίει» την Εύα Καϊλή

Το MEGA έφερε χθες στο φως ένα αποκαλυπτικό έγγραφο για την Εύα Καϊλή. Πρόκειται για έγγραφο ψηφοφορίας που προέρχεται από την επιτροπή Libe του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία η Εύα Καϊλή δεν είναι μέλος, ωστόσο συμμετείχε στην διαδικασία ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία έγινε την περίοδο που η κα Καϊλή έκανε την αμφιλεγόμενη δήλωση πως το «Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η απορία των ευρωβουλευτών της επιτροπής ήταν μεγάλη αναφορικά με την παρουσία της Εύας Καϊλή. Επισημαίνουν πως η ίδια καθόταν στα πίσω έδρανα, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στο τέλος της διαδικασίας υπήρχε μία παραπάνω ψήφος. Όταν αντιλήφθηκαν ότι ήταν της Εύας Καϊλή, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για να μην εκτεθεί, δήλωσε πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αντικατέστησε τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή, Μπριγκίτ Σίπελ, η οποία τελικά, απέσυρε τη δική της ψήφο.


Πηγή