Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πώς ο Nord Stream 2 έγινε «όπλο» στη γεωπολιτική σκακιέρα | ΚΟΣΜΟΣ

O Nord Stream 2 που έγινε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία έχει γίνει αυτό που οι δύο χώρες διαβεβαίωναν ότι δε θα γίνει ποτέ: Ένα όπλο στη γεωπολιτική κρίση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Ουκρανία και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει την έντονη αντίθεσή τους με τον αγωγό από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2015, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο θα αυξήσει την επιρροή της Μόσχας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός των 1.200 χιλιομέτρων ολοκληρώθηκε στον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένει την τελική έγκριση. Και παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν είναι λειτουργικό, έχει δημιουργήσει μεγάλα θέματα μεταξύ παραδοσιακών συμμάχων σε μία στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Και, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, «αυτό από μόνο του είναι μία νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν». Η ειδική αναλύτρια, Κριστίν Μπερζίνα, εξηγεί ότι «με δεδομένο ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να διχάσει τους πάντες, αν προσπαθούν να διχάσουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ο αγωγός, Nord Stream 2, αποτελεί μία υπέροχη ευκαιρία.

Για χρόνια, και η Γερμανία, αλλά και η Ρωσία υποστήριζαν ότι ο αγωγός, Nord Stream 2, είναι ένα καθαρά επιχειρηματικό σχέδιο και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο economistas.gr.


Πηγή