Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς πειράζουν τα ταξίμετρα οι οδηγοί ταξί

Στη σύλληψη 31 οδηγών ταξί για επεμβάσεις στο ταξίμετρο και στις ταμειακές μηχανές των οχημάτων τους προχώρησε η αστυνομία.

Στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων δράσεων και εξειδικευμένων τροχονομικών ελέγχων σε Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα (ταξί), που πραγματοποιήθηκαν στις 4 και 5-5-2017, από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, συνελήφθησαν τριάντα ένας (31) οδηγοί ταξί, για επέμβαση στον μηχανισμό ένδειξης της αξίας της διαδρομής (ταξίμετρο) και στις ταμειακές μηχανές των οχημάτων τους.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στους Σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού & Λιοσίων, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, στην Πλ. Καραϊσκάκη, στην οδό Αχαρνών, στην Πλατεία Καλογήρων (Δάφνη) και στον Πειραιά.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης των ανωτέρω, προέκυψε ότι, κατά περίπτωση, είχαν επέμβει σκόπιμα με ειδικές συνδεσμολογίες (καλωδιώσεις, διακόπτες, μαγνήτες):

Στις ταμειακές μηχανές, προκειμένου να μην προβαίνουν στην έκδοση φορολογικών αποδείξεων και να διαφεύγουν κατ’ αυτόν τον τρόπο της καταβολής των αναλογούντων φόρων και

Στα ταξίμετρα, αυξάνοντας πλασματικά την αξία του κομίστρου της διαδρομής.

Επιπρόσθετα κάποιοι εκ των συλληφθέντων δεν είχαν προβεί σε έναρξη βάρδιας εκμεταλλευτή, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται αποδείξεις παρόλο που το ταξίμετρο ήταν κανονικά σε λειτουργία.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, οδηγήθηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου στους αρμόδιους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών, ενώ ενημερώθηκαν οι λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Δ.Ο.Υ , Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης / Διεύθυνση Μετρολογίας) για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.


Πηγή