Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πώς τίμησε ο Ζελένσκι τη Μετσόλα όταν τον επισκέφτηκε στο Κίεβο

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έλαβε το παράσημο της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή της στην Ουκρανία.

Η Μέτσολα επισκέφθηκε το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα και είχε συνομιλίες με τον Ζελένσκι. Η επίσκεψη της Μετσόλα ήταν η επίσκεψη του πιο υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΕΕ που επισκέφτηκε την Ουκρανία, μέχρι τώρα, ύστερα από τη ρωσική εισβολή. Ακολουθώντας το παράδειγμα της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ, πρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, αντίστοιχα θα επισκεφθούν το Κίεβο τις επόμενες μέρες.

Το Τάγμα της Πριγκίπισσας Όλγας είναι ένα ουκρανικό πολιτικό παράσημο που απονέμεται σε γυναίκες για «προσωπικές αρετές σε κρατικούς, παραγωγικούς, επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, φιλανθρωπικούς και άλλους τομείς κοινωνικών δραστηριοτήτων, για την ανατροφή των παιδιών σε οικογένειες».

Το άγαλμα της πριγκίπισσας Όλγας στο εμπόλεμο Κίεβο
Το άγαλμα της πριγκίπισσας Όλγας στο εμπόλεμο Κίεβο/ Φωτογραφία AP

Η πριγκίπισσα Όλγα που ονομάζεται επίσης Αγία Όλγα του Κιέβου, γεννήθηκε περίπου το 890 και πέθανε το 969 στο Κίεβο. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη γυναίκα ηγεμόνα στη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας) και το πρώτο μέλος της άρχουσας οικογένειας του Κιέβου που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Το βραβείο της Πριγκίπισσας Όλγας αποτελεί εθνικό παράσημο για την Ουκρανία, ύψιστης πολιτικής και συμβολικής σημασίας και αξίας.

«Σημαίνει πολλά για εμένα προσωπικά και συμβολίζει τον ειδικό δεσμό που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους Ουκρανούς», έγραψε ο Μέτσολα στο Twitter.

«Είμαστε με την Ουκρανία σήμερα και θα είμαστε μαζί της αύριο», υπογράμμισε. Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι της απονεμήθηκε η τιμή για τη «σημαντική προσωπική συμβολή της στην εδραίωση της διεθνούς υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα»


Πηγή