Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ρήγας: Αδικαιολόγητες οι απαιτήσεις για νέα μέτρα

Για τη διαπραγμάτευση και τους πιστωτές, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μίλησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας.

Ξεκινώντας από τη στάση θεσμών και ΔΝΤ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία πλέον αποδεικνύεται, όπως τόνισε, και με στοιχεία πως ήταν επιτυχημένη, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις απαιτήσεις για περαιτέρω μέτρα. Σύμφωνα με την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, η πίεση που ασκείται είναι αμιγώς πολιτική, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να στραφεί η συμφωνία σε διαφορετική κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο Π. Ρήγας υποστήριξε πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχουν πλέον αποδειχθεί καταστροφικές και σε αυτές οφείλεται η στροφή του κόσμου σε άλλες κατευθύνσεις, που δυστυχώς εμπεριέχουν ακροδεξιές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Δεν υπάρχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στην απαίτηση για την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων, δήλωσε εξάλλου, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, επίσης οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν περίτρανα το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας της Ευρώπης.

Αναφορικά με τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως στο Ευρωκοινοβούλιο «έσπασε ο μεγάλος συνασπισμός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι στη Γερμανία το SDP βρίσκεται σε ανοδική πορεία και υπάρχει σύγκρουση για τις επιλογές Μέρκελ και Σόιμπλε. Σύμφωνα με τον Π. Ρήγα, το κοινό ανακοινωθέν της Ευρωμεσογειακής Συνόδου περιγράφει ξεκάθαρα τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας στις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. «Είναι σε εξέλιξη μια μάχη διαρκείας» συμπέρανε ο Π. Ρήγας, από την οποία θα κριθεί αν τελικά θα υπερισχύσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Επεσήμανε την καθοριστική συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις αυτές, ο οποίος «έφερε στο προσκήνιο τη μεγάλη εικόνα της Ευρώπης» και πρέπει να δείξει «επιμονή ώστε να ενισχύσει αυτές τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλει σε αυτή τη μάχη».

Μιλώντας για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ο κ. Ρήγας εξέφρασε την άποψη πως η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει την τάση στην Ευρώπη, γιατί ήταν απόλυτα ενταγμένη στο σύστημα, ακολούθησε πιστά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από αυτές. «Όση προσπάθεια και να κάνει η κ. Γεννηματά να μην έχει σχέση με τη ΝΔ, είναι δέσμια» σημείωσε ο Π. Ρήγας. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως «εάν το πολιτικό τους σχέδιο είναι αυτό που εκφωνείται σήμερα, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει κάποια προσέγγιση. Εάν και εφόσον υπάρξει διαφοροποίηση στο πολιτικό σχέδιο, πιθανά θα μπορούσε κανείς να δει τις δυνατότητες που θα υπήρχαν». Έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία Αριστεράς και Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία αντιπαραθέτοντάς την με την «εμμονική στάση» του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η εμμονή, όπως είπε, του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητάει εκλογές φανερώνει πως μοναδική επιδίωξή της ΝΔ είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψουν οι ίδιοι στην εξουσία ώστε να επαναλάβουν όσα έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν. Χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «κήρυκα της διαπλοκής» και πρεσβευτή μιας αντίληψης που δεν συνάδει με τα συμφέροντα του λαού. Πέρα από το να ζητάει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα αν στηρίζει ή όχι τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις που εκφράστηκαν από το ΔΝΤ και τους θεσμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει το λαό στα χέρια των προθύμων, είπε ο κ. Ρήγας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση για εκλογές το 2019.

Χαρακτήρισε το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ αποτύπωμα μια συγκεκριμένης συγκυρίας και κατέδειξε την οργανωμένη -από πλευράς ΝΔ και ΜΜΕ- εκστρατεία παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, που είχε ως στόχο να απομονώσει το ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η ΝΔ έχει φτάσει το όριο της συσπείρωσής της αλλά δεν θα μπορέσει να βρει περισσότερη στήριξη λόγω των πολιτικών επιλογών που έχει κάνει στο παρελθόν και εξακολουθεί να κάνει. «Ο κ. Μητσοτάκης» υποστήριξε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να απεμπλακεί ούτε από τη Siemens, ούτε από τον Κήρυκα Χανίων, ούτε από όσα αποκαλύπτει το πόρισμα της εξεταστικής».


Πηγή