Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ρήγας: Ο δρόμος για τη λύση του ονοματολογικού παραμένει ανοικτός

«Ο δρόμος για τη λύση παραμένει ανοιχτός. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της επίλυσης του προβλήματος. Είναι ακατανόητο η συμφωνία να θεωρείται επιζήμια και από τις δύο πλευρές και να πανηγυρίζουν και οι μεν και οι δε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο 1ο πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Επιπρόσθετα ο κ. Ρήγας δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως η συμφωνία θα έρθει στην Βουλή και θα επικυρωθεί και πως «το δημοψήφισμα δεν ήταν προαπαιτούμενο της συμφωνίας. Η ΠΓΔΜ ως ανεξάρτητο κράτος έχει διαδικασίες, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της θα προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση και προσωπικά πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή θα τελεσφορήσει. Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ, έχοντας στόχο να διαφυλάξουμε τη δυναμική που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών».

Ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε ακόμα τη θετική επίπτωση που έχει η συμφωνία των Πρεσπών στα Βαλκάνια, λέγοντας: «Αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτή η συμφωνία, όχι μόνο επιλύει το πρόβλημα που υπήρχε, αλλά διαμορφώνει και συνολικά άλλες συνθήκες, άλλο κλίμα στα Βαλκάνια. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν ανεξάρτητα και ακηδεμόνευτα κράτη στα βόρεια σύνορά μας, που θα συμβάλλουν στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Στην ΠΓΔΜ υπάρχει μια δυναμική, που φαίνεται και από τον αριθμό των ψήφων του «ναι», που στηρίζει αυτή την προσπάθεια στην περιοχή μας».

Αναφορικά με τις απόψεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και πρόεδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Ρήγας τόνισε: «Ο κ. Καμμένος έχει μια συγκεκριμένη στάση που είναι σεβαστή με την πλήρη διαφωνία την οποία έχουμε. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Από κει και πέρα έχουμε πει – και το κάναμε πράξη – ότι έχοντας διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά πράγματα καταφέραμε να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή, που την καθόρισε ένας μεγάλος κοινός στόχος. Το μείζον εθνικό ζήτημα ήταν και παραμένει η ανάταση του ελληνικού λαού και η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Από κει πέρα, όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Μέσα στην ελληνική Βουλή, οι Έλληνες βουλευτές είναι αυτοί οι οποίοι με τη συνείδησή τους θα διαμορφώσουν τη μεγάλη πλειοψηφία».

Για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, ο κ. Ρήγας σημείωσε πως δεν αποτελεί επιτυχία μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού, και πως η επόμενη ημέρα μπορεί και θα είναι καλύτερη.

Σχετικά με την στάση της Νέας Δημοκρατίας γύρω από το Μακεδονικό, ο κ. Ρήγας είπε: «Η ΝΔ και το VMRO είναι δέσμιοι, αιχμάλωτοι μιας ακροδεξιάς εθνικιστικής λογικής. Υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η Νέα Δημοκρατία εξάλλου οφείλει να απαντήσει για όσα δημοσιεύονται για τις συναντήσεις της κυρίας Σπυράκη. Ας μας πουν αν ισχύει και τι έχουν κουβεντιάσει ακριβώς. Το θέμα ενέχει το στοιχείο της μυστικής διπλωματίας. Από τη μεριά μας είναι όλα στο φως για το θέμα της συμφωνίας». Ενώ για το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ ο ΑΝΥΘΕΑ, τόνισε πως είναι μια πολιτικά αστεία στρατηγική που έχει καταντήσει επικίνδυνη για την χώρα.

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων, λέγοντας: «Η στάση και η άποψή μας αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό, δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό άλλα δημοσιονομικό μέτρο. Η ελληνική κυβέρνηση, έχει όλα εκείνα τα επιχειρήματα που πιστοποιούν ότι δεν είναι αναγκαίες αυτές οι περικοπές στις συντάξεις σήμερα».

Τέλος για το πλεόνασμα 4.15%, ο κ. Ρήγας είπε: «Υπάρχουν οι στόχοι. Από κει και πέρα το υπερπλεόνασμα έχει να κάνει και με την καλή διαχείριση. Εμείς επιστρέφουμε αυτό το υπερπλεόνασμα στον ελληνικό λαό, εκμεταλλευόμενοι τον δημοσιονομικό χώρο. Ταυτόχρονα, βήμα-βήμα προσπαθούμε να καταφέρουμε, η χώρα να λειτουργεί με όρους πραγματικής ανάπτυξης, όχι με όρους πλιάτσικου και με πλαστούς αριθμούς. Θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινήσαμε και που φτάσαμε. Μέσα στο πλαίσιο μιας πολύ δύσκολης, σχεδόν εκβιαστικής συμφωνίας, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε 18 παρεμβάσεις προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη από τη ΝΔ και την προσήλωσή της στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, καθώς και σε δεξιές και ακροδεξιές αντιλήψεις».

localStorage.clear();


Πηγή