Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ρήγας: Παρά την κρίση, κανείς δε διανοήθηκε να θίξει την εθνική μας κυριαρχία

Το Αρχηγείο του Στόλου και το Ναύσταθμο Σαλαμίνας επισκέφθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης έγινε περιήγηση σε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και στα συνεργεία του Ναυστάθμου, όπου ο αναπληρωτής υπουργός συνομίλησε με πολιτικό προσωπικό.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094710702-0’); });

Κατά την επίσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό στο προσωπικό και επισήμανε:

«Πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι για έναν επιπλέον λόγο: Ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας, εδώ που χτυπάει η καρδία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκεται στην ίδιο χώρο, στο στενό της Σαλαμίνας, όπου το 480 π.Χ., έλαβε χώρα η σημαντικότερη ναυμαχία του αρχαίου κόσμου, η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το 2020, που συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από το ιστορικό αυτό γεγονός, είναι πολύ κοντά μας και χρειάζεται να ετοιμαστούμε για αυτό».

Ακολούθως ανέφερε:

«Μιλώντας εκ μέρους όλης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είμαι εδώ μαζί σας στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, για να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ γιατί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τόσο το στρατιωτικό όσο και το πολιτικό προσωπικό, κάτω από δυσχερείς συνθήκες, με ελλείψεις προσωπικού, με ελλείψεις πόρων και κονδυλίων όχι μόνο αντέξατε, αλλά και κρατήσατε υψηλά το φρόνημα και την επιχειρησιακή ικανότητα του Στόλου μας».

Και συνέχισε: «Ίσως κάποια πράγματα να θεωρούνται αυτονόητα γιατί συμβαίνουν αλλά πρέπει να τα αναφέρουμε και να τα ξέρουμε. Η χώρα μας πέρασε από μια οικονομική κρίση με χαρακτηριστικά μοναδικά σε περίοδο ειρήνης για μια ανεπτυγμένη χώρα.

Στη διάρκεια των πρώτων πέντε από τα οκτώ μνημονικά έτη, απωλέσαμε 25% του ΑΕΠ, ενώ οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 50%. Παρόλα αυτά, η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν μειώθηκε ούτε κατά κεραία. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στη διάρκεια της κρίσης παραμείναμε πυλώνας σταθερότητας, με ακόμα πιο ενισχυμένη διεθνή αποδοχή. Αλλά και κανένας εξωτερικός παράγοντας, όχι μόνο δεν τόλμησε αλλά ούτε και διανοήθηκε να θίξει την εθνική μας κυριαρχία».

Επίσης σημείωσε:

«Σήμερα, σε μια περίοδο που οι προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή είναι αυξημένες και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο αποτελούν συχνό φαινόμενο σε μία προσπάθεια να αμφισβητηθεί η εθνική μας κυριαρχία και ακεραιότητα, το Πολεμικό μας Ναυτικό διατηρεί υψηλή ετοιμότητα και διαθεσιμότητα μέσων. Δηλώνει δυναμικά και αποφασιστικά την παρουσία του, γεγονός που αποδεικνύεται από τις συνεχείς επιτυχημένες αποστολές των πολεμικών μας πλοίων σε ένα ευρύ γεωγραφικό πεδίο».

Σε ειδική αναφορά για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού τόνισε:

«Από το 2015 ως Κυβέρνηση, ξεκινήσαμε μια σημαντική προσπάθεια ολοκλήρωσης παλαιότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, με γνώμονα την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, πάντοτε σε ισορροπία με τους λοιπούς Κλάδους, αλλά και με σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη. Στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπαρχόντων μέσων. Κληθήκαμε να δώσουμε λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν. Κυρίως στο μείζον θέμα της ολοκλήρωσης παλαιότερων προγραμμάτων που είχαν βαλτώσει, αλλά και της συντήρησης των μονάδων του Στόλου.

Αναφέρω ενδεικτικά την ολοκλήρωση του προγράμματος των νέων Υποβρυχίων τύπου 214, την δρομολόγηση ολοκλήρωσης των ΤΠΚ, την αναβάθμιση των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P3 ORION με προοπτική την σύντομη επαναφορά τους στην ενεργό υπηρεσία. Όλα αυτά, μέσα σε ένα πρόγραμμα συνολικού εξορθολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Και κατέληξε: «Προσφέρετε σημαντικό εθνικό έργο, και μάλιστα πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, κατορθώνοντας, καθημερινά, να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας, σύμφωνα με την υφιστάμενη σχεδίαση και τις εντολές της ηγεσίας σας. Πιστεύω σε σας και για αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να υποστηρίξουμε το έργο του Αρχηγείου Στόλου και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας του Ναυστάθμου Σαλαμίνας έτσι ώστε να ανταποκριθείτε πλήρως στο υψηλό επιχειρησιακό έργο που επιτελείτε, αλλά και στις ανάγκες που έχετε».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή