Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ρήγας: Παρεμπόδιση στην έρευνα της κυπριακής ΑΟΖ πλήγμα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

«Τυχόν παρεμπόδιση στην έρευνα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο θαλάσσιο χώρο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αποτελέσει πλήγμα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θεωρώ πως αυτό οι εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν να γίνει», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα τόνισε ότι «είναι αυτονόητη η απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της με τον τρόπο που η ίδια θα επιλέξει, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας».

Εξέφρασε δε την ελπίδα «πως η τουρκική ηγεσία δεν θα λειτουργήσει τυχοδιωκτικά, γιατί αυτό υπαγορεύει το ίδιο το συμφέρον της συγκεκριμένης χώρας και ο προσανατολισμός που θέλει να έχει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι αντιφάσεις της τουρκικής πλευράς, που από τη μια ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως νησί περιορισμένα δικαιώματα στην εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου της και από την άλλη εμφανίζεται ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων στον ίδιο θαλάσσιο χώρο των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορούν να καλυφθούν από την τακτική των λεονταρισμών», σημείωσε στο ΚΥΠΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρήγας διευκρίνισε ότι «η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σχεδόν μόνιμη, λόγω του αυξημένου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή. Το κατά πόσο αυτή η παρουσία μπορεί να συνδεθεί με το ζήτημα των γεωτρήσεων δεν αποτελεί ζήτημα δικής μου ερμηνείας, δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο επίσημο αίτημα συνδρομής».

Περαιτέρω ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα» σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. «Μέσω της κοινής αυτής στρατηγικής μας επιλογής διασφαλίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και δημιουργούνται προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του γεωπολιτικού μας ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», υπογράμμισε.

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από ελληνικής πλευράς σε περίπτωση «ναυαγίου» της Συμφωνίας των Πρεσπών και αν «υπάρχει σκέψη για υπογραφή αμυντικού συμφώνου στα Βαλκάνια, όπως πρότεινε ο κ. Καμμένος», ο κ. Ρήγας παρατήρησε: «Τη στιγμή που προωθείται ένα συγκεκριμένο συμπεφωνημένο πλαίσιο επίλυσης ενός χρονίζοντος προβλήματος με διεθνείς προεκτάσεις -ένα σχέδιο που προέκυψε μετά από επίπονες και επίμονες διαπραγματεύσεις- δεν θεωρώ ότι είναι παραγωγικό να μιλάει κάποιος για “εναλλακτικό σχέδιο”. Δεν τίθεται θέμα “ναυαγίου” της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίησή της. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν τα επόμενα στάδια, δηλαδή η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και -εφόσον αυτό ολοκληρωθεί- στη συνέχεια να έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς επικύρωση. Εκεί θα κριθούν όλοι».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση «αν θεωρεί πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα με δεδομένες τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το Μακεδονικό», ο κ. Ρήγας σχολίασε: «Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη συζήτηση έχει πλέον εξαντληθεί, με αφορμή το Μακεδονικό κατατέθηκε ήδη τον περασμένο Ιούνιο μια πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, η οποία και συγκέντρωσε 126 ψήφους. Την ίδια ώρα που παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, όπως η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, τα πρώτα αναπτυξιακά βήματα της μεταμνημονιακής εποχής και η σύγκρουση με το πάλαι ποτέ κραταιό σύστημα της διαφθοράς στη χώρα, έχω την αίσθηση πως η εν λόγω κουβέντα λειτουργεί αποπροσανατολιστικά». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξάλλου έχει δηλώσει την πεποίθησή του πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης», ενώ αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης, παρατήρησε ότι «τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία, κοιμάται και ξυπνάει με το όνειρο ότι με κάποιο τρόπο χάνεται η κυβερνητική πλειοψηφία και πέφτει αυτή η κυβέρνηση».

localStorage.clear();


Πηγή