Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ραντεβού με τους θεσμούς στη σκιά των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

Συνεχίζονται το απόγευμα της Δευτέρας οι επαφές των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη. Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ ότι αναθεωρεί επί τα χείρω τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Την εκτίμηση ότι η μείωση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2016 δεν επηρεάζει τις ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση, εξέφρασε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου προσερχόμενος στη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά απάντησε «ένα τρίμηνο επηρεάζει τη διαπραγμάτευση;».

Η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση είναι ενδεχομένως τα εργασιακά. Με τη χαρακτηριστική φράση «το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνουν βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» περιέγραψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας το κλίμα και το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των πιστωτών.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 50 λεπτά της ώρας και κατέληξε σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στα βασικά θέματα της ατζέντας των εργασιακών σχέσεων, με κυρίαρχο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Πηγή