Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ραντεβού τον Δεκέμβριο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Στο EuroWorking Group στα τέλη Νοεμβρίου και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει ο ESM τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το Eurogroup συνέστησε σήμερα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου.

«Είναι πρόωρο να μπω σε λεπτομέρειες, καθώς έως τώρα δεν έχουν παρθεί αποφάσεις», διευκρίνισε ο Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και σημείωσε πως μετά την έγκριση του προγράμματος συνολικού ύψους 86 δισ. τον Αύγουστο 2015, ο ESM έχει εκταμιεύσει 31,7 δισ. ευρώ για Ελλάδα.

«Έχοντας εκταμιεύσει δάνεια ύψους 173,5 δισ. για την Ελλάδα, είμαστε μακράν οι μεγαλύτεροι πιστωτές της», ανέφερε ακόμη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν ντάισελμπλουμ, σημείωσε πως είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο.

«Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες είναι σημαντικές και μεταξύ άλλων αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα το 2017 και το 2018.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνεδριάσει πριν από το τέλος του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν που εκπροσωπούσε το Ταμείο στο Eurogroup, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «είναι πολύ νωρίς» για να υπάρχει «απόλυτη σαφήνεια» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν στο δεύτερο μισό του 2018. Ο ίδιος ανέφερε πως στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα γίνει αναλυτική συζήτηση με το ΔΝΤ για το εν λόγω ζήτημα, με στόχο να είναι σε θέση να αποφασίσει το ΔΣ του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, ανέφερε πως το ΔΝΤ πρέπει να κάνει μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και γι’ αυτό χρειάζεται αφενός περισσότερη σαφήνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για κάποια από τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και αφετέρου για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι «αδύνατο» να υπάρχει ακρίβεια για το μέγεθος των «πιθανών μέτρων» για το χρέος που θα εφαρμοστούν το 2018, καθώς «βρισκόμαστε στα τέλη του 2016».

Τέλος, ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό, στη συζήτηση που θα γίνει το Δεκέμβριο, θα τεθούν επί τάπητος και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος και συγκεκριμένα το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί μπορούν να μειωθούν.


Πηγή