Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με μέτρα, μάσκες και σαφάρι ελέγχων -Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. | ΕΛΛΑΔΑ

Στην σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον θα εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στη χώρα μας άρχισαν από τα ξημερώματα της παραμονής Χριστουγέννων να εφαρμόζονται τα νέα έκτακτα με μάσκες παντού, ενώ το απόγευμα σήμανε συναγερμός λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων. Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 7.665 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 624 διασωληνωμένοι και 94 θάνατοι. Από τα κρούσματα, καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ στην Αττική με 3.433 νέα περιστατικά. Το κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα, έχει καταγράψει 1.173 κρούσματα σε ένα 24ωρο, ενώ ο Βόρειος Τομέας Αθηνών συμπληρώνει ακόμα 596, η Ανατολική Αττική 415 και ο Πειραιάς 332.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική την τελευταία εβδομάδα έχει εκτιναχθεί καθώς από 1.453 στις 17 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκαν 2.264 στις 21 Δεκεμβρίου 2.307 στις 22, 2.625 στις 23 και σήμερα φτάσαμε στον αριθμό ρεκόρ των 3.433.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας αυξήθηκαν σε 54, ενώ 154 εξετάζονται ως ύποπτα.

Μάσκες παντού από σήμερα – Τι ισχύει για σουπερμάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς

Με την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, και την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Ομικρον σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται στις γιορτές να προκαλούν περαιτέρω προβληματισμό, από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μάλιστα κάλεσε τους νεότερους να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, αποφασίστηκε και η διανομή δύο δωρεάν self test για όλους του πολίτες άνω των 5 ετών.

Σαρωτικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων, ιδίως σε κέντρα διασκέδασης

Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε ημέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή (24/12), Σάββατο (25/12) και Κυριακή (26/12) κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, με την κωδική ονομασία «Ρεβεγιόν», κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα βρίσκονται κατά τη διάρκεια της νύχτας επί ποδός και θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια.

Νέα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου

Μιλώντας σήμερα στο Open, o Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε παρεμβάσεις στον χώρο της διασκέδασης μετά τις γιορτές. Υπενθυμίζεται ότι ότι όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα και είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα, θα έχουν χρονική διάρκεια 15 ημερών.

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του OPEN.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», πρόσθεσε.

Θάνος Πλεύρης: «Δεν έφυγε ποτέ το πρόστιμο για τη μάσκα»

Σχετικά με την επιστροφή της μάσκας σε όλους τους χώρους, ο Θάνος Πλεύρης υπενθύμισε ότι η σύσταση για τη χρήση της δεν έφυγε ποτέ και το ίδιο ισχύει και για το διοικητικό πρόστιμο, το οποίο παραμένει σε ισχύ.

«Να ξέρετε δεν είχε φύγει ποτέ η υποχρέωση της μάσκας σε κάποιες κατηγορίες με διοικητικό πρόστιμο, άρα παραμένει το ίδιο. Εμείς τι κάναμε; Μέσα στην υπουργική απόφαση που έβγαινε και έλεγε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς, σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός δεδομένου και της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και επειδή τουλάχιστον στη διάρκεια των εορτών και στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει συνωστισμός για να είναι σαφές το μήνυμα το επεκτείναμε σε όλους τους χώρους. Άρα παραμένει με διοικητικό πρόστιμο».

«Δεν τηρούνται
τα μέτρα στα γήπεδα»

Στη συνέχεια
κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχουν χώροι,
όπως τα θέατρα και τα σινεμά, που ο κόσμος
τηρεί το μέτρο της χρήσης μάσκας και η
κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην κάνει
αλλαγές. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και
για τα γήπεδα.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν το μέτρο της μάσκας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα. «Στα γήπεδα αντιθέτως – και μην πάμε μακριά, χθες όσοι είδαν το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός είδαμε δυστυχώς και το βλέπουμε γενικά ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν το μέτρο της μάσκας. Θα μας υποχρεώσουν οι φίλαθλοι τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι περιοριστικά», τόνισε αρχικά.

«Υπάρχουν
κάποιοι αγώνες να γίνουν. Αν συνεχιστεί
αυτό το φαινόμενο θα πάμε με ολιστικά
μέτρα στους αγωνιστικούς χώρους δεν θα
μπορούν να παρακολουθούν τα παιχνίδια
συνολικά ή θα μπορούν να τα παρακολουθούν
λίγοι», πρόσθεσε.

«Δεν αλλάζει
το πρωτόκολλο των σχολείων»

Σχετικά με τα σχολεία, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο λειτουργίας. «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται – σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία – αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».


Πηγή