Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Ρολόι της Αποκάλυψης: Πιο κοντά από ποτέ στο τέλος του κόσμου

Ρολόι της Αποκάλυψης: Πιο κοντά από ποτέ στο τέλος του κόσμου

Οι δείκτες του «ρολογιού της Αποκάλυψης», που υπάρχει από το 1947 για να συμβολίζει το επικείμενο της απόλυτης καταστροφής του πλανήτη, απέχουν πλέον από τα μεσάνυχτα 100 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που το χειρίζεται και υπογραμμίζει τους κινδύνους που εγείρουν η κλιματική αλλαγή και η διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Ο χρόνος που χωρίζει τον κόσμο από την καταστροφή εκφράζεται πλέον σε δευτερόλεπτα, όχι σε ώρες ή λεπτά» δήλωσε η Ρέιτσελ Μπρόνσον, η πρόεδρος και γενική διευθύντρια του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Ουάσιγκτον που παραχωρεί κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο.

Τον περασμένο χρόνο, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τις 12. Οι δείκτες προχώρησαν πλέον κατά 20 δευτερόλεπτα.

Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ αυτών 13 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ, ορίζει κάθε χρόνο τη νέα ώρα.

Αρχικά, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 24.00. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Στο μέτωπο των πυρηνικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν την αποσυναρμολόγηση της βάσης διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών με την απόσυρση των ΗΠΑ και της Ρωσίας από τη Συνθήκη των Πυρηνικών Όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) το 2019. Επιπλέον, οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ απειλούν ότι δεν θα ανανεώσουν τη συνθήκη New Start για τους στρατηγικούς πυρηνικούς εξοπλισμούς, που συνάφθηκε το 2010, μετά τη λήξη της το 2021.

«Φέτος, θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες άλλων γεγονότων όπως της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» είπε η ειδικός Σάρον Σκουασόνι.

Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, η άμεση προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει καρποφορήσει, υπογραμμίζει η ίδια.

Σχετικά με το κλίμα, οι επιστήμονες επισημαίνουν την απογοήτευση των δύο μεγάλων συνόδων που ήταν αφιερωμένες στο κλίμα, όπου δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγάλων ρυπαντών χωρών για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το έτος 2019 είναι το δεύτερο πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το 2016 και η κλιματική απορύθμιση αποτυπώνεται στα ρεκόρ ζέστης, την τήξη της Αρκτικής και τις τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία.

«Εάν η ανθρωπότητα ωθήσει το κλίμα προς το αντίθετο μιας εποχής των παγετώνων, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος κόσμος θα παρέμεινε φιλόξενος για τον ανθρώπινο πολιτισμό» είπε ο Σίβαν Κάρτα, επιστήμονας του Stockholm Environmental Institute.


Πηγή