Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ρωσία: Έφοδοι της αστυνομίας σε γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι ρωσικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η εισβολή στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σήμερα συγκεκριμένα διεξάγονται έρευνες στα γραφεία της εμβληματικής ρωσικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, τη διάλυση της οποίας έχει διατάξει η δικαιοσύνη, ενώ λίγο αργότερα μία άλλη ιστορική ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής προς τους μετανάστες, η «Επιτροπή Πολιτικής Αρωγής», ανακοίνωσε πως αποτελεί επίσης στόχο αστυνομικών ερευνών.

«Οι έρευνες στη Memorial βρίσκονται σε εξέλιξη στα δύο γραφεία στις οδούς Καρέτνι Ριάντ 5/10 και Μάλι Καρέτνι 12» στη Μόσχα , ανέφερε το Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Memorial στο λογαριασμό του στο Telegram, χωρίς να διευκρινίσει το κίνητρο.

Η ρωσική δικαιοσύνη είχε ζητήσει το Δεκέμβριο τη διάλυση της μκο Memorial, πυλώνα της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και φρουρό της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων των εγκλημάτων της ΕΣΣΔ. Η ετυμηγορία είχε επιβεβαιωθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Τα μέτρα αυτά κατά της πιο σεβαστής μκο της χώρας υπογραμμίζουν το εύρος της καταστολής που εφαρμόζεται από το 2020 στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγο αργότερα, η ιστορική ρωσική οργάνωση αρωγής προς τους πρόσφυγες «Επιτροπή Πολιτικής Αρωγής» ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στο γραφείο μας στη Μόσχα» και «το κίνητρο δεν είναι γνωστό».


Πηγή