Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ρωσία: Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι της «Ρωσίδας Πάρις Χίλτον» και κόρης του μέντορα του Πούτιν

Ρώσοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι της Ξένια Σόμπτσακ, κόρης του πρώην μέντορα του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Η Σόμπτσακ, 40 ετών, συμμετείχε σε ριάλιτι σόου και ήταν γνωστή ως «Ρωσίδα Πάρις Χίλτον» πριν γίνει δημοσιογράφος και ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης.

Είναι κόρη του Ανατόλι Σόμπτσακ, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης, όπου ο Πούτιν διετέλεσε βουλευτής τη δεκαετία του 1990.

 H Ξένια Σόμπτσακ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν / AP Photo
H Ξένια Σόμπτσακ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν / AP Photo

Η Σόμπτσακ έχει γίνει επικριτής του Ρώσου προέδρου -συμμετείχε στις εκλογές του 2018 ως υποψήφια της αντιπολίτευσης, αλλά εξασφάλισε μόνο την τέταρτη θέση και το 1,7% των ψήφων.

Ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι έθεσε υποψηφιότητα σε μια προσπάθεια να κάνει τη διαδικασία να φαίνεται πιο δημοκρατική -και την περιέγραψε ως «παρωδία φιλελεύθερης υποψήφιας».

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Ξένια Σόμπτσακ / AP Photo
Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Ξένια Σόμπτσακ / AP Photo

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Tass και RIA-Novosti, η αστυνομία έκανε έφοδο στο πολυτελές σπίτι της Σόμπτσακ στα προάστια της Μόσχας σε σχέση με την έρευνά της για φερόμενη παρανομία του προϊσταμένου της, που συνελήφθη με κατηγορίες για εκβιασμό, τις οποίες αρνείται.

Ρωσία: Η Ξένια Σόμπτσακ έφυγε από τη Ρωσία και έφθασε στη Λιθουανία

Η δημοσιογράφος Ξένια Σόμπτσακ έφυγε από την Ρωσία, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta επικαλούμενη τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti.

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Ξένια Σόμπτσακ / AP Photo
Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Ξένια Σόμπτσακ / AP Photo

«Αναχώρησε από την Μόσχα την νύχτα (της Τρίτης). Μάλιστα χθες [Τρίτη] αγόρασε μέσω του διαδικτύου εισιτήρια για το Ντουμπάι και σήμερα για την Τουρκία. Το έκανε για να παραπλανήσει τους αστυνομικούς. Τελικά έφυγε για την Λιθουανία μέσω Λευκορωσίας» δήλωσε πηγή του TASS στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της πηγής υπήρξε απόφαση του ανακριτή για σύλληψη της Σόμπτσακ, αλλά η δημοσιογράφος κατάφερε να διαφύγει.

Νωρίτερα, μάλιστα, η δημοσιογράφος Ξένια Σόμπτσακ βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας στη Ρωσία, κατηγορούμενη για διασπορά fake news.

Ποιος είναι ο πατέρας της Ξένια Σόμπτσακ, ο μέντορας του Πούτιν

Ο πατέρας της Σόμπτσακ, Ανατόλι, ήταν καθηγητής νομικής τόσο του Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ. Δημιούργησε στενή σχέση με τον Πούτιν, συγκεκριμένα, και το 1991 ο Ανατόλι βοήθησε να ξεκινήσει η καριέρα του Πούτιν στην πολιτική, όταν ήταν δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Πούτιν στη συνέχεια βοήθησε τον Ανατόλι να φύγει από τη Ρωσία όταν καταζητήθηκε για κατηγορίες διαφθοράς. Σύμφωνα με το Moscow News, η σχέση του Πούτιν με την οικογένεια Σόμπτσακ πιστεύεται ευρέως ότι δίνει στην Ξένια ένα «καθεστώς προστασίας», το οποίο μπορεί επίσης να εξηγήσει την τόλμη της όταν εκφράζει τις θέσεις της.


Πηγή