Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ρωσία: Επιβολή κάποιων εκ των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας ζητεί από την ΕΕ ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Την επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσία ζητεί ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας καλώντας την Ευρώπη να «στείλει ξεκάθαρα μηνύματα».

Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο θα συμμετάσχει, ο ουκρανός υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές αποφάσεις που μπορεί να λάβει τώρα η ΕΕ, να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία, ότι η κλιμάκωση δεν θα γίνει ανεκτή και ότι η Ουκρανία δεν θα μείνει μόνη της. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο πολιτικά μηνύματα, αλλά πολύ συγκεκριμένες ενέργειες: την στήριξη της ανάπτυξης του τομέα άμυνας μας, τη στήριξη της κυβερνοασφάλειας της Ουκρανίας, την επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στους συναδέλφους μου».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για την επιβολή ορισμένων από τις κυρώσεις τώρα ώστε η ΕΕ να δείξει ότι δεν μιλάει για κυρώσεις μόνο για να μιλάει», προσέθεσε ο Κουλέμπα.

Η επίθεση στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει από το 2014 τονίζει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «η επίθεση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 και αυτό που βλέπουμε τελευταία γίνεται από τη Ρωσία για να κλιμακώσει την κατάσταση με υβριδικό τρόπο. Βλέπουμε παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις και αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα».

«Το βράδυ μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, περίπου στις 2 ώρα Βρυξελλών, και μου είπε για την πρωτοβουλία για σύνοδο μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Πούτιν. Καλωσορίζουμε αυτή την πρωτοβουλία», ανέφερε και τάχθηκε υπέρ κάθε προσπάθειας με στόχο μια διπλωματική λύση.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν με διαβεβαίωσε ότι, όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ουκρανία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα και υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ως άνθρωποι, ως κάποιοι που απεγνωσμένα θέλουμε να αποφύγουμε έναν πόλεμο, ότι οι δύο πρόεδροι θα βγουν από το δωμάτιο με συμφωνία για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Αυτό θα είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση. Εάν αυτό δεν συμβεί, σημαίνει ότι μένουμε στην λογική κλιμάκωσης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.


Πηγή