Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ρωσία: Κυρώσεις εναντίον 384 Ιαπώνων βουλευτών -Αντίποινα σε «εχθρική, αντιρωσική θέση»

Η Ρωσία επέβαλε την Παρασκευή (15/7) κυρώσεις σε 384 βουλευτές της Ιαπωνίας, όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα τόνισε ότι τα μέτρα ελήφθησαν εναντίον εκείνων που «είχαν πάρει μια εχθρική, αντιρωσική θέση».

Το Τόκιο είχε επιβάλλει στη Ρωσία σκληρές κυρώσεις, προχωρώντας με την G7 στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής τράπεζας, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Γιατί οι ηγέτες της G7 έβαλαν στο στόχαστρο τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού -Πόσο θα «πονέσουν» τον Πούτιν οι νέες κυρώσεις

Ρωσία: Ανοίγει «μέτωπο» και στα ανατολικά -Αναστέλλει συμφωνία με την Ιαπωνία για αλιεία κοντά στις Κουρίλες

Οι ηγέτες της G7 έβαλαν στο στόχαστρό τους τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη Ιουνίου οι δυνάμεις της G7, σε μια ακόμη προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα αντιδρώντας στην εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, οι οποίες θα αποκοπούν από τη σημαντική αγορά του Λονδίνου.

«Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε τον ρωσικό χρυσό, μια σημαντική πηγή εξαγωγών, η οποία θα στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια», είχε αναφέρει σε σχετικό μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος τω ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο, που έγινε σε πύργο στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία.

Πριν από αυτήν την εξέλιξη, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία είχαν γνωστοποιήσει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού που εξορύχθηκε πρόσφατα στη Ρωσία, χωρίς να βάλουν στο στόχαστρο αυτό που έχει ήδη πωληθεί.

«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», είχε σημειώσει σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού», είχε προσθέσει σχετικά ο Τζόνσον, για να συμπληρώσει: «Οφείλουμε να ‘στραγγίξουμε’ τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας».

Χρυσός, το δεύτερο προϊόν που εξάγει η Ρωσία

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ήτοι το 5% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον.

Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι το δεύτερο προϊόν που εξάγει η Ρωσία μετά την ενέργεια, η οποία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών, καθώς έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο και επιδιώκουν, οι Ευρωπαίοι, να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Και η Κομισιόν προωθεί εμπάργκο στην εισαγωγή χρυσού από τη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή (15/7) κοινή πρόταση (ύπατος εκπρόσωπος-Επιτροπή) για μια νέα δέσμη μέτρων για τη διατήρηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των έξι ευρείας κλίμακας και άνευ προηγουμένου πακέτων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων διευκρινίζει μια σειρά από διατάξεις για την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τους φορείς εκμετάλλευσης και την επιβολή της νομοθεσίας από τα κράτη-μέλη.

Επίσης, ευθυγραμμίζει περαιτέρω τις κυρώσεις της ΕΕ με εκείνες των συμμάχων και των εταίρων, ιδίως της G7. Είναι σημαντικό ότι, το πακέτο επαναλαμβάνει την αποφασιστική στάση της Επιτροπής για την προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται αμείωτος. Ως εκ τούτου, προτείνουμε σήμερα την αυστηροποίηση των σκληρών κυρώσεων της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, για να τις εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά και να τις παρατείνουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για την επιθετικότητά της».


Πηγή