Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ρωσία-Ουκρανία: O ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ ζητά να διευθετηθούν ειρηνικά τα σύνορά της με το Κίεβο

Μια ειρηνική διευθέτηση των συνόρων με την Ουκρανία ζήτησε ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής Ντονέτσκ.

Ο Ντενίς Πουσίλιν, που ηγείται της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η οποία αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ του διαλόγου με το Κίεβο, κατά πρώτο λόγο, αλλά επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να ζητήσει τη βοήθεια τη Μόσχα.

Σε συνέντευξη Τύπου είπε όμως, πως η κατάσταση στη μακρόχρονη σύγκρουσή τους έχει γίνει κρίσιμη και οι αυτονομιστές θα κερδίσουν με υποστήριξη από τη «μεγάλη Ρωσία».

Ρωσία: Τα συμβούλια των Λουχάνσκ και Ντονέτσκ επικύρωσαν τη συμφωνία με τη Μόσχα

Washington Post: Ντονέτσκ και Λουχάνσκ -Γιατί οι δύο περιοχές της Ουκρανίας αποτελούν στόχο για τον Πούτιν

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και της γειτονικής αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ χαρακτηρίζεται παράνομη από δυτικές χώρες που επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Η επιθετικότητα από την ουκρανική πλευρά αυξάνεται», είπε ο Πουσίλιν, κατηγορώντας το Κίεβο ότι στήνει «προκλήσεις» και προκαλεί απώλειες αμάχων.

Η Ουκρανία απορρίπτει τις κατηγορίες των αυτονομιστών ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση με σκοπό να ανακτήσει με τη βία την περιοχή τους.

Ο Πουσίλιν ανέφερε ακόμη πως η απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ήταν απαραίτητη ώστε να μπορέσει ο στρατός των αυτονομιστών να επικεντρωθεί στην προάσπιση των συνόρων της περιοχής τους.

«Η κινητοποίηση αυξάνεται, το βλέπουμε αυτό. Τόσο οι πρώην πολιτοφύλακες όσο και οι συνηθισμένοι άνδρες που δεν μπορούν να κάνουν στην άκρη όταν αποφασίζεται η μοίρα του Ντονμπάς», επισήμανε.

Μιλώντας δίπλα στον Πουσίλιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στη Ρωσία, δήλωσε πως καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει το νομικό αποτέλεσμα της αναγνώρισης από τη Ρωσία.

Ο Τουρτσάκ είπε πως δεν είναι πιθανό να καταστεί δυνατό να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με την παρούσα ουκρανική κυβέρνηση. Είπε στον Πουσίλιν πως η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον λαό της. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι ο Ρωσικός Στρατός δεν θα εισέλθει στις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές της Ουκρανίας, παρά μόνο αν του ζητηθεί να το κάνει από τους αυτονομιστές ηγέτες εκεί. Τόνισε, μάλιστα, πως οποιαδήποτε ανάπτυξη του στρατού της χώρας του θα είναι «ειρηνευτικής φύσης».

Οι Τουρτσάκ και Πουσίλιν δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως ο Ρωσικός Στρατός δεν έχει ακόμη παρουσία στις υποστηριζόμενες από τη Μόσχα περιοχές των αυτονομιστών, παρά τις κατηγορίες της Δύσης πως υπάρχει συγκαλυμμένη στρατιωτική παρουσία εκεί επί χρόνια.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε σειρές στρατιωτικών οχημάτων περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, νωρίς χθες (22/2), στα περίχωρα του Ντονέτσκ, πρωτεύουσας μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρεπόρτερ του Μέσου είδε περίπου πέντε άρματα μάχης σε σειρά στην άκρη της πόλης και άλλα δύο σε άλλο σημείο της πόλης. Κανένα διακριτικό δεν ήταν εμφανές.

Ο Πουσίλιν είπε στους δημοσιογράφους πως οι αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντονμπάς δεν βρίσκονται στο σημείο να προσπαθούν να διευρύνουν το έδαφός τους και θα προτιμούσαν να επιλύσουν ειρηνικά οποιαδήποτε θέματα οριοθέτησης των συνόρων με την Ουκρανία.


Πηγή