Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ρωσία: Στο «σημείο μηδέν» η σχέση της με τη Μ. Βρετανία -Της ανοίγει «μέτωπο» και η Νορβηγία

Καθώς η ένταση στα ανατολικά της Ευρώπης αυξάνεται, με επίκεντρο την Ουκρανία, η Ρωσία βλέπει όλο και περισσότερες δυτικές δυνάμεις να στρέφονται εναντίον της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη συνάντηση και την κοινή συνέντευξη Τύπου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Σ. Λαβρόφ διέκοψε μία φορά την Λ. Τρας, η οποία μιλούσε πάνω στη μεταφράστρια, προκαλώντας χάος, ενώ μόλις τελείωσαν οι δηλώσεις τους έφυγε εμφανώς εκνευρισμένος, αφήνοντας στο πόντιουμ… σύξυλη τη Βρετανίδα υπουργό.

Επίσης, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε μη αποτελεσματικές τις συζητήσεις που είχαν χθες, Πέμπτη (10/2), στο Βερολίνο, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία για την ουκρανική κρίση. «Γίναμε όλοι μάρτυρες ότι η συνάντηση των πολιτικών συμβούλων υπό το σχήμα της Νορμανδίας δεν κατέληξε χθες σε κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρωτοφανές επεισόδιο Λαβρόφ και Βρετανίδας ΥΠΕΞ -«Ήταν σαν συζήτηση κωφαλάλων» -Την παράτησε στο πόντιουμ [βίντεο]

Ρωσία: Αναποτελεσματικές οι συζητήσεις με τη Γαλλία και τη Γερμανία για την Ουκρανία, τονίζει το Κρεμλίνο

Σήμερα (11/2), ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, εν μέσω της ρωσοδυτικής κρίσης για την Ουκρανία.

«Δυστυχώς, το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι σχεδόν στο μηδέν και σύντομα θα περάσει το μηδέν και θα γίνει αρνητικό», εκτίμησε ο Σοϊγκού. Προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο, είπε ότι η Ρωσία δεν είναι αυτή που ευθύνεται για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να μάθει γιατί το Λονδίνο στέλνει ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει «στο εγγύς μέλλον» στις αντιπροτάσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που έγιναν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες να εγγυηθούν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αφήσει ποτέ την Ουκρανία να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Δύση αρνήθηκε αυτό το αίτημα, και έστειλε τις δικές της προτάσεις στο Κρεμλίνο.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της.

Ο Γουάλας, τόνισε από την πλευρά του, ότι ελπίζει πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντησή τους με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα για να επιλύσουν μια σειρά ζητημάτων μέσω της διπλωματίας.

«Ελπίζω ότι συνομιλώντας σήμερα και ξεκινώντας αυτή τη σχέση, που ήταν σε σημείο μηδέν, θα μπορέσουμε να επιλύσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που έχετε θέσει», είπε ο Ρώσος υπουργός στην αρχή της συνάντησης.

«(Ότι) μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που εγείρονται στο προσχέδιο της συνθήκης της Ρωσίας… και μπορούμε να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε εκεί όπου μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματά μας μαζί μέσω διπλωματίας, μέσω άλλων ενεργειών και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός.

«Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο γίνεται όλο και πιο τεταμένη, αλλά δεν ευθύνεται η Ρωσία γι’ αυτό», είπε ο Σοϊγκού στον Γουάλας.

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ απέρριψε την κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματά του σχετικά με την ασφάλεια, ως ασεβή και άνευ ουσίας.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη “συλλογική” απάντηση, που θυμίζει “συλλογική ευθύνη”. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε από τον κάθε παραλήπτη. Η υπεκφυγή από την απάντηση σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο ΟΑΣΕ και Ρωσία-ΝΑΤΟ, και ότι προσπαθούν να φροντίσουν για την δική τους ασφάλεια σε βάρος μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Μ. Βρετανία: Οι στρατιώτες που στάλθηκαν στην Ουκρανία θα επιστρέψουν σύντομα

Από την πλευρά του, ο Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες που στάλθηκαν στην Ουκρανία για εκπαιδευτικούς σκοπούς θα επιστρέψουν σύντομα, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει οι συνομιλίες που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού, να συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση της κρίσης για την Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βρετανική πρεσβεία, ο Γουάλας ανέφερε ότι η ρωσική κυβέρνηση του είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία και ο ίδιος κατέστησε σαφές πως οποιαδήποτε εισβολή θα είχε τραγικές συνέπειες.

Πρόσθεσε ότι, οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία δίνουν στη Μόσχα μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επιτραπεί να υπάρξει χώρος για λάθος επικοινωνία ή λάθος υπολογισμούς.

Η Νορβηγία δηλώνει έτοιμη απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων

Ρωσικά τανκς σε ετοιμότητα / Φωτογραφία: AP Photos/ Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας
Ρωσικά τανκς σε ετοιμότητα / Φωτογραφία: AP Photos/ Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Η Νορβηγία είναι έτοιμη από επιχειρησιακής άποψης απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των νορβηγικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, τονίζοντας ότι η όποια απόφαση για την έκβαση των πραγμάτων ανήκει πλέον αποκλειστικά στο Κρεμλίνο.

Οι Ρώσοι «έχουν ό,τι χρειάζονται για να πράξουν τα πάντα, από μια μικρή εισβολή στα ανατολικά, μικρές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, έως πλήρη εισβολή και πιθανόν κατοχή ολόκληρης της Ουκρανίας, ή τμημάτων της χώρας», ανέφερε ο αντιναύαρχος Νιλς Άντρεας Στένσνες. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Πλέον εναπόκειται πρωτίστως στον πρόεδρο Πούτιν να επιλέξει αν θέλει να το κάνει ή όχι».

Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός έκανε τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ετήσιας αξιολόγησης από τις κύριες υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας για τους κινδύνους που πλανώνται πάνω από τη σκανδιναβική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι μαχητές» βρίσκονται σήμερα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και «τα πιο προηγμένα όπλα» της Ρωσίας και όλα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα. Ο ίδιος επέμεινε πως «είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν (μια επίθεση) είναι πιθανή ή απίθανη, επειδή εναπόκειται αποκλειστικά στον Ρώσο πρόεδρο να λάβει την απόφαση».

Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε και πάλι για τον «πραγματικό κίνδυνο μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θεώρησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή».


Πηγή