Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ρώσοι και Ευρωπαίοι συζήτησαν για τη συμφωνία εκεχειρίας

Ρώσοι βουλευτές και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν σήμερα την επικείμενη κατάπαυση του πυρός στη Συρία με τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, στη Δαμασκό, όπως ανακοίνωσε ένας ρώσος πολιτικός.

“Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα την επικείμενη εκεχειρία απευθείας με τον πρόεδρο Άσαντ στη Δαμασκό, όπου βρίσκονται η αντιπροσωπεία του (ρωσικού) Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, είπε ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο RIA Novosti.

Ο Κοσάτσεφ, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου, τόνισε ότι η γενική εκτίμηση είναι ότι η συμφωνία εκεχειρίας είναι θεμελιώδους σημασίας.

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα την εκεχειρία στην Συρία που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου με ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο, οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν για τις επικείμενες συνομιλίες για την Συρία που αναμένεται να διεξαχθούν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, τόνισε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Νωρίτερα σήμερα ο Πούτιν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην εκεχειρία δεν θα συμμετέχουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ανάμεσα τους το Ισλαμικό Κράτος.

Στη δημοσιότητα η λίστα με τις οργανώσεις που συμφώνησαν να τηρήσουν την εκεχειρία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν να ενταχθούν στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση και η ένοπλη αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στον κατάλογο των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που θα τηρήσουν την εκεχειρία είναι η Φαϊλάκ αλ Σαμ (με 19 μονάδες και 4.000 μέλη), η Άχραρ αλ Σαμ (περισσότερες από 80 μονάδες και 16.000 μέλη), η Τζάις αλ Ισλάμ (64 μονάδες και 12.000 μέλη), η Σουβάρ άγκι-Σαμ (οκτώ τάγματα και 12.000 μέλη), η Τζάις αλ Μουτζαχεντίν (13 μονάδες και συνολικά 8.000 μέλη), η Τζάις Ιντλίμπ (τρεις μονάδες και 6.000 μέλη) και η Τζαμπχάτ αλ Σαμίγια (πέντε μονάδες και 3.000 μέλη).


Πηγή