Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Σάλος με βίντεο του βρετανικού υπουργείου Άμυνας με την Κύπρο διχοτομημένη – Ζήτησαν συγγνώμη

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ένα βίντεο-προσβολή που δημοσίευσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και απεικονίζει την Κύπρο… μισή.

Στο βίντεο προβάλλονται οι χώρες που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή, στο οποίο απεικονίζεται λανθασμένα η Κύπρος χωρίς τα εδάφη των κατεχομένων και των βρετανικών βάσεων. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο ζήτησε συγνώμη και διεμήνυσε πως αυτό δεν ήταν ένα λάθος σχεδιασμού και δεν αντικατοπτρίζει καμία αλλαγή στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ενός πολύτιμου φίλου και εταίρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Αρμοστεία επισημαίνει επίσης ότι έχει ήδη εκδοθεί μια αναθεωρημένη έκδοση του βίντεο, με διορθωμένο χάρτη ενώ διαβεβαιώνει πως έχουν ληφθεί μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το λάθος δεν θα επαναληφθεί.

Αναλυτικότερα, η Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο αναφέρει σε ανάρτησή της στους μέσα κοινωνικής δικτύωσης:«Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο σχετικά με την Ουκρανία, το οποίο απεικονίζει λανθασμένα την Κύπρο. Αυτό ήταν ένα λάθος σχεδιασμού και δεν αντικατοπτρίζει καμία αλλαγή στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός πολύτιμου φίλου και εταίρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει ήδη εκδοθεί μια αναθεωρημένη έκδοση του βίντεο, με διορθωμένο χάρτη. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επικοινώνησε με την Κυπριακή Κυβέρνηση για να εξηγήσει τι συνέβη. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι λυπούμαστε για την προσβολή που προκάλεσε αυτό το σφάλμα. Έχουμε λάβει μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι το λάθος δεν θα επαναληφθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση.

Ανακοίνωση για το εν λόγω θέμα εξέδωσε και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ στην Κύπρο, στην οποία αναφέρει:

«Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε σε κοινωνικά δίκτυα βίντεο με χώρες που καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο οποίο απεικονίζεται η Κύπρος χωρίς τις κατεχόμενες μας περιοχές και τα εδάφη των βρετανικών βάσεων. Παρά το ότι το εν λόγω βίντεο έχει αφαιρεθεί, είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση μας θα προχωρήσει με όλους τους απαραίτητους για την περίσταση χειρισμούς και διαβήματα».


Πηγή